El Ple del Congrés va donar suport per unanimitat a la iniciativa amb la qual els grups parlamentaris volen donar solucions efectives a la crisi dels refugiats de Síria i agilitzar els tràmits burocràtics d'acollida. El text és una esmena consensuada pels grups a una proposició no de llei del PSOE, que, si bé va ser avalada en les votacions per tots ells, alguns van trobar a faltar que no s'hagin recollit altres mesures per anar «més enllà», com, per exemple, donar suport a l'obertura de corredors humanitaris.

La primera a prendre la paraula va ser la diputada del PSOE Esperanza Esteve, que va admetre que el text probablement no recull el que cadascun dels grups per separat hagués inclòs, però va considerar que l'important és haver estat capaços de pactar els deu punts per contribuir a solucionar la crisi dels refugiats.

En la iniciativa, a més d'agilitzar els tràmits per a l'acollida d'aquest col·lectiu, els grups demanen a l'Executiu que adapti la resposta donada a les necessitats d'acollida i integració a les noves xifres d'arribades i les previsions de la UE en matèria de reubicació.

Entre aquests deu punts, també insten l'Executiu a donar suport a una política integral d'asil a la UE, institució que ha de comptar, prossegueixen en el text, amb les competències per abordar una «veritable política comuna», que inclogui els principis i els ajuts a la integració dels refugiats i la cooperació amb tercers països, «que ha de comptar amb els recursos financers suficients».

«Tenim l'obligació moral com a país de comprometre'ns amb les persones perseguides», va afirmar la diputada del PSOE, que va dir esperar que el text serveixi com a «punt de sortida».

Des del Partit Popular, Beatriz Rodríguez-Salmones va celebrar que tots els grups parlamentaris hagin arribat a un acord i va insistir que l'asil és un dret i per als que tenen responsabilitats polítiques «un deure».

Europa «ha arribat tard»

El diputat del grup català Carles Campuzano va assenyalar que la seva formació comparteix allò recollit en el text i va indicar que Europa «ha arribat tard» amb la crisi dels refugiats, així com Antoni Picó, del mateix grup, va explicar que el Congrés ha complert amb la seva obligació, la de protegir a qui mereix ser protegit.