El secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, va anunciar la paralització del nou Pla de Residus Radioactius fins que s'aclareixi la «incertesa» del Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears a Conca, després de les decisions preses per Castella-la Manxa per a frenar-lo. «Atès que el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) és un element essencial per definir l'estratègia futura per a la gestió del combustible nuclear i els residus d'alta radioactivitat, cal conèixer amb un alt grau de certesa l'horitzó temporal» en què es pugui disposar d'aquesta instal·lació, va assenyalar.

Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Indústria del Congrés, a sol·licitud del PSOE per informar sobre el Pla de Residus, Nadal va assegurar que el projecte es durà a terme i serà una realitat, «sense cap dubte».

No obstant això, el fet que el Govern socialista de Castella-la Manxa hagi declarat la zona de l'ATC com d'especial protecció mediambiental «pot tenir algun impacte sobre el procediment i el moment d'autorització» del projecte.

En aquest sentit, va destacar que el Govern del PP farà tot el que estigui al seu abast per eliminar els obstacles, sense descartar acudir als tribunals.

L'últim esborrany del Pla General de Residus Radioactius, remès per Enresa al Ministeri el març d'aquest any, preveu dos escenaris: la vida útil de les centrals nuclears a 40 anys i a 50 anys, períodes «pendents de concretar en una fase posterior» de tramitació.

Una hipòtesi «bàsica» per elaborar el nou document (el setè Pla) és la consideració de la vida útil de les nuclears, ja que d'això depèn l'estimació del volum del combustible gastat i les necessitats de finançament d'Enresa, empresa pública encarregada de la gestió d'aquests residus.