L'organització terrorista ETA va anunciar que manté "tots els seus compromisos" malgrat la detenció de la cúpula la setmana passada a França, tot i que va alertar que aquest tipus d'operacions "posen en risc el model ordenat per a la destrucció d'armes i el desmantellament d'arsenals".

ETA va fer públic un comunicat al portal Naiz.info en què es refereix als arrestos d'Iratxe Sorzabal i David Pla, el passat 22 de setembre a la localitat bascofrancesa de Sant-Etienne de Baigorry, sobre els quals assegura que pretenen "danyar les bases que necessita el procés de solucions".

El comunicat està datat el 27 de setembre, dia en què es va complir l'aniversari dels últims afusellaments del franquisme i en el qual, des d'aleshores, se celebra el Gudari Eguna. La banda armada dirigeix el seu principal missatge als "agents internacionals", als quals assegura que mantindrà "tots els seus compromisos" i també que "compta amb la capacitat suficient per complir-los".

Alhora, alerta de la "gravetat" dels "atacs que està patint el procés de solucions", perquè, segons la seva opinió, "els estats estan posant en qüestió fins i tot el model ordenat per a la destrucció d'armes i desmantellament d'arsenals".

Critica, en aquest sentit, el Govern francès, "totalment alineat amb la posició irresponsable de Madrid", i afegeix que "és increïble que es plegui així a actuacions que impliquen el risc que armes i arsenals quedin fora de control".

El comunicat, que comença recordant els últims etarres afusellats, Jon Paredes, Txiki, i Ángel Otaegi, assegura que el Govern espanyol continua enviant als bascos "el mateix missatge en aquest final de legislatura", el fet que "no hi haurà una solució justa i democràtica, només la imposició del projecte d'Espanya".

En un altre ordre de coses, el Tribunal Suprem ha obert una causa contra el senador Iñaki Goyoaga (Amaiur-Bildu) pels delictes d'integració en l'organització terrorista ETA, finançament del terrorisme, contra la Hisenda Pública, frau a la seguretat social i blanqueig de capitals.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va enviar el passat mes de juny una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè procedís contra el senador d'EH Bildu, partit integrat en el grup Amaiur, en la seva condició d'aforat estatal.