Els pares d'Asunta Basterra, únics acusats de la mort violenta d'aquesta nena de 12 anys trobada en una pista forestal de Teo (la Corunya), van assistir a la primera sessió de la vista oral en què es dirimeix el cas acusats d'obstruir la investigació "des del minut u".

La Fiscalia i l'Acusació Popular, que exerceix l'associació Clara Campoamor, van coincidir que el paper dels pares adoptius de la menor no va ser l'oportú, i molt menys l'esperable, durant la instrucció. "Hi va haver de tot menys col·laboració, una total obstrucció", segons va denunciar Ricardo Pérez, l'advocat de l'organització personada.

El representant del ministeri fiscal, Jorge Fernández de Aránguiz, va assenyalar que els pares, als quals acusa d'idear un pla "conjunt" per acabar amb la vida d'aquesta menor d'altes capacitats, "van ocultar elements fonamentals per a la investigació". El fiscal va recordar com en un primer moment els progenitors no es van referir en els seus respectius testimonis a fets realment importants, com ara que la petita va viatjar amb la seva mare a la casa familiar que tenien a escassos quilòmetres d'on va aparèixer el cadàver.