El Congrés va aprovar, amb els vots del PP, la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que li permetrà castigar els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències, i amb la qual, segons l'oposició, el Govern agreuja el conflicte a Catalunya en utilitzar els tribunals en lloc del diàleg polític. Després del rebuig de les esmenes de l'oposició, la reforma es remetrà al Senat.

Els grups nacionalistes van aprofitar el debat per retreure a l'Executiu que no escolti les demandes expressades per la societat catalana el 27-S i reclamar que respecti el seu dret a decidir a través d'un referèndum, en lloc de recórrer a "amenaces" amb aquesta reforma del TC o la imputació d'Artur Mas per convocar la consulta del 9-N el 2014.

A aquests arguments el PSOE va afegir que amb aquesta llei el PP "llança gasolina" i "alimenta" el "victimisme dels independentistes catalans", a qui en teoria "es volia debilitar". "És una llei punitiva amb un sol destinatari", va denunciar el diputat socialista Ignacio Sánchez Amor.

Davant les crítiques, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar que el que es persegueix és enfortir l'Estat de Dret, perquè "ningú pot estar al marge del compliment la legalitat". Durant el debat, el PP va defensar la reforma per "armar jurídicament" les institucions davant del "cop d'Estat a càmera lenta" que pretén perpetrar Mas.

Carles Campuzano, de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va titllar la reforma de "despropòsit" que "fereix de mort un tribunal gastat i tocat", va acusar la "dreta espanyola" d'estar instal·lada en la deriva "autoritària" i va lamentar que cap ministre assistís al debat en el ple.

Una inassistència que va justificar Catalá, recordant que ell i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, eren al Congrés en un dia en què es reunia la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics i que els membres del Govern sempre intenten fer compatible la seva cartera amb altres funcions.

"La qüestió no és el president Mas, la qüestió són prop de dos milions de persones que s'han autodeterminat, que sentimentalment fa temps que han desconnectat", va destacar Campuzano, mentre Montserrat Surroca, d'Unió Democrática, va denunciar que Mas està sotmès a un "autèntic judici polític" i va advocar per la "política en majúscules" i el "diàleg".

L'advertència d'ERC

L'advertència del portaveu d'ERC, Joan Tardà, va ser clara: la majoria sobiranista a Catalunya aconseguirà els seus objectius "a la catalana, pacíficament i cívica", malgrat les "amenaces" del PP. "No els tenim por, ja poden anar construint presons", va destacar després de preguntar-se si s'imputarà al costat de Mas dos milions i mig de ciutadans.

Joan Coscubiela (ICV) considera que les modificacions previstes per garantir el compliment de les sentències del TC són una "immensa barbaritat" i una "fal·làcia" amb la qual el Govern pretén "justificar la seva covardia".