L'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la, en el qual es troba Andrea, la nena de 12 anys que pateix una malaltia irreversible i per a la qual els seus pares sol·liciten una mort digna, ha decidit tornar a enviar el cas al jutjat que al juliol va ratificar el pla terapèutic que se segueix. El gerent del complex hospitalari, Luis Verde, va explicar que es desitja saber si el jutjat vol dur a terme "alguna actuació o modificació" del pla que se segueix amb la menor i al qual va donar suport fa dos mesos.

Verde va assegurar que no s'està practicant cap "obstinació o sobreesforç terapèutic" respecte la situació de la menor i va apuntar que s'està actuant "en la línia que marquen els principis de la bona pràctica clínica i l'ètica assistencial".

Les declaracions de la gerència de l'hospital es produeixen després que els pares d'Andrea hagin anunciat la seva intenció d'acudir als tribunals si no es permet donar a la seva filla una mort digna després de comprovar que després d'anys lluitant com "una campiona", el seu cos "no aguanta més".

Davant aquesta situació, el fiscal superior de Galícia, Fernando Suanzes, va explicar que el Ministeri Fiscal "intervindrà, com sempre, en defensa de la legalitat".

El cas d'Andrea ha tornat a posar d'actualitat el tema del dret a una mort digna o l'eutanàsia, i sobre això es van manifestar diferents personalitats i experts.

La postura de l'Església Catòlica va ser exposada pel portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, qui es va pronunciar en contra de l'"acarnissament terapèutic" en l'assistència a aquesta nena.

"El metge té l'obligació d'intentar la curació i millora del pacient sempre que sigui possible i, quan no ho sigui, es manté la seva obligació d'aplicar les mesures adequades per aconseguir el benestar del malalt tot i que d'això pugui derivar l'escurçament de la vida", va assegurar Gil Tamayo, fent referència al codi deontològic mèdic.

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va afirmar que són els professionals sanitaris i els jutges els que tenen "la paraula" en el cas d'aquesta menor i que "no hi ha cap motiu" per no confiar en la decisió dels professionals, ja que la llei té "les possibilitats" perquè ningú sigui sotmès a un tractament innecessari, en una situació que no té marxa enrere.