El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que convocarà les eleccions generals per al dia 20 de desembre. Rajoy va explicar en una entrevista a Antena 3 que la seva decisió de convocar els comicis en aquesta data permetrà no constituir el Parlament per Nadal, ja que així podrà fer-se fins al 14 de gener. "La raó és que si fossin el 13 de desembre hauríem de constituir el Parlament pràcticament en ple Nadal. Així hi ha una mica més de marge, hi haurà fins al 14 de gener. Per tant podem aprovar els pressupostos, fer les eleccions i després tenir un marge per a, després de les festes, constituir el Parlament", va dir.

Perquè les eleccions se celerin el 20 de desembre, Rajoy dissoldrà les Corts el 26 d'octubre i, l'endemà, es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat el decret de convocatòria dels comicis. Serà 54 dies després d'aquesta publicació, tal com determina la llei electoral, quan els ciutadans acudeixin a les urnes.

La data exacta de la constitució de les Corts haurà de constar en el decret de convocatòria de les eleccions generals i, per llei, haurà de ser en els vint-i-cinc dies següents a les votacions. A l'espera de conèixer aquesta data, el que és segur és que el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016 s'aprovarà la setmana que comença dilluns 19 d'octubre. Aquell hauria estat l'últim dia per aprovar els Comptes si les eleccions haguessin estat el 13 de desembre, però en celebrar-se una setmana després hi ha més marge per fer-ho en els dies següents.

El president del Govern va afirmar que si el Tribunal Constitucional suspèn el president de la Generalitat, Artur Mas, avalarà la decisió com avala la de "qualsevol tribunal" li agradi o no, encara que va afegir que espera que no s'arribi a aquesta situació.

Rajoy va recordar que l'obligació del Govern i de qualsevol ciutadà és atacar el que diguin els tribunals, per això acataria el que decidís el Constitucional, perquè si no "no seria un demòcrata". I va insistir: "Espero que no arribem a una situació d'aquestes característiques" que "no condueix a res", i que "torni el sentit comú".

Per altra banda, el cap de l'Executiu va assegurar que sí estaria disposat a parlar d'una reforma de la Constitució, cosa a la que, va recordar, mai s'ha negat, "però sempre que no afecti la unitat d'Espanya i la igualtat de tots els espanyols, visquin on visquin".

Admet que cal diàleg

Va admetre en qualsevol cas que després de les eleccions catalanes s'ha de "parlar més", i va considerar que s'han d'explicar millor les coses, i cal fer "pedagogia" i explicar el que "uneix" Catalunya i Espanya, però també per rebatre idees "falses" com la que Espanya "roba" Catalunya.

El president del Govern va acusar el líder socialista, Pedro Sánchez, d'haver estat "incapaç" durant més d'un any d'explicar quina reforma de la Constitució vol promoure, i li va demanar "serietat". Rajoy va insistir en la seva disposició a parlar amb Sánchez d'aquesta i altres qüestions, però va advertir que l'única negociació que li ha vist fer ha estat "amb Podem i amb la CUP" per "trure-li al PP les alcaldies".

"Parla molt, però és que porta un any i escaig al capdavant del PSOE i ha estat absolutament incapaç de dir-nos què és el que vol reformar de la Constitució, tinc dret a demanar una mica de serietat i dir-li: escolta què vols fer, què vols canviar", va assenyalar.