La família d'Andrea, la petita de 12 anys els pares de la qual demanen la seva mort digna, va presentar al jutjat de primera instància de Santiago de Compostel·la una "sol·licitud de suspensió" del tractament mèdic que manté viva la petita, davant l'"absoluta irreversibilitat" de la seva malaltia.

"La vida d'Andrea durant tots aquests anys no ha estat gens fàcil i considerem que amb aquesta mesura el seu futur pot ser una mica més dolç", va explicar l'advocat de la família, Sergio Campos, que va afegir que "la raó ens assisteix i la llei està de part nostra".

Per al lletrat, la diferència de criteri entre la família, que compta amb el suport del comitè d'ètica assistencial adscrit a la gerència de l'àrea sanitària de Santiago, i l'equip mèdic pediàtric que atén Andrea al Complex Hospitalari Universitari de Santiago (CHUS), l'haurà de resoldre la justícia.

"El millor en aquest moment és deixar la qüestió controvertida en mans del magistrat de primera instància, a qui respectem perquè coneixem seva independència i la seva honestedat, per això la família acceptarà la decisió que adopti", va manifestar Campos.

Els familiars i el comitè d'ètica assistencial, compost per facultatius de reconeguda competència, consideren que la continuació del tractament aplicat a la nena suposa un "acarnissament innecessari" per l'estat crític de la pacient.

Per part seva, l'equip mèdic pediàtric del centre hospitalari que atén la petita considera que no ha de "suspendre's" aquest tractament, que és únicament alimentació, però en tot cas actuaran seguint el que dictamini la Justícia.

El lletrat va explicar que la família no es marca "cap termini" per resoldre el cas, però a causa de la "gravetat" de la situació de la nena esperen que sigui "el més breu possible".

El pare de la nena, Antonio Lago, va explicar que la seva filla segueix "malament, amb pics de dolors forts com en els últims mesos i dies", de manera que no recularan en la seva obstinació de sol·licitar una "mort digna" per a Andrea.

El Jutjat de primera instància número 6 de Compostel·la ha reclamat informació al Complex Hospitalari Universitari de Santiago i l'Institut de Medicina Legal de Galícia sobre l'estat de la petita de 12 anys. Prèviament, havia estat la gerència del Complex Hospitalari Universitari de Santiago (CHUS) la que s'havia dirigit al Jutjat per demanar la seva opinió sobre el pla terapèutic establert i la seva possible modificació.