El titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, va demanar a la Sala Penal del Tribunal Suprem que aclareixi si el cas Rato, en què investiga la fortuna de l'exvicepresident del Govern, ha de continuar al seu jutjat o ha de ser assumit a l'Audiència Nacional. El magistrat planteja que es resolgui aquesta qüestió de competència després que el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu tornés a rebutjar assumir la investigació, tal com li demanava la Fiscalia Anticorrupció.

Aquesta decisió va suposar que el cas Rato seguís sent competència del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, que ha seguit endavant amb aquest procediment. Sense anar més lluny, Serrano-Arnal va prendre declaració ahir a Miguel Ángel Montero, un gerent de confiança de la família Rato acusat d'actuar com a testaferro de l'expresident de Bankia, i a la secretària personal de l'exministre d'Economia, Teresa Arellano.

Tots dos, imputats per un delicte fiscal, de corrupció entre particulars i de blanqueig de capitals, van quedar en llibertat sense fiança, encara que hauran de comparèixer una vegada al mes davant la justícia.

No obstant això, el dubte ?segueix sent si la investigació ha de quedar en mans del jutge de Madrid o ha de passar a ser assumida per l'Audiència Nacional, en considerar-se que part dels delictes que s'investiguen es van produir a l'estranger. Per a la Fiscalia Anticorrupció no hi ha dubte que així ha estat, ja que quan va recórrer la decisió d'Andreu de no fer-se càrrec del cas va advertir que la societat Kradonara, de Rato, va rebre 6,5 milions procedents de l'estranger, l'origen dels quals es desconeix.

3,4 milions en transferències

El 2006, 2007, 2011 i 2014, Kradonara va obtenir directament a través de diferents transferències 3,4 milions, a les quals cal sumar altres per valor de 3.047.000 rebudes des de la seva matriu, la firma Vivaway, de la qual és beneficiari últim Rato. Al seu torn, Vivaway va rebre 2,5 milions entre 2013 i 2014 de la societat panamenya Wescastle Corporation, amb domicili a Ginebra, reconeguda per Rato en la seva declaració de béns a l'estranger, i una mica més de 850.000 euros el 2012 i 2013 de la societat Red Rose, el domicili de la qual estaria a Bahames.

Tot això perquè al final Kradonara acabés mantenint la mercantil alemanya Bagerpleta GmbH, l'única activitat econòmica de la qual és l'explotació d'un hotel a Berlín, del qual Rato posseeix un 50%.

D'altra banda, el jutge Serrano-Arnal va recordar en el seu acte que Kradonara ha rebut de la societat Albisa, controlada per Alberto Portuondo, a la presó provisional des de mitjans d'agost, prop de 800.000 euros, dels quals 450.000 han acabat en la firma alemanya amb la qual Rato participa a l'hotel de Berlín. Aquesta mateixa societat alemanya ha rebut 100.000 euros de Telefónica i altres 1,05 milions d'origen desconegut, a través de Kradonara i Vivaway.

En tot cas, el jutge ha citat Rato com a imputat per a dimarts després de les declaracions d'Arellano i Montero. El magistrat va seguir practicant les diligències que li permet la llei, les urgents i imprescindibles per a la instrucció en la causa, que segueix declarada secreta.