Izquierda Unida ha començat a digerir com a opció més que probable que finalment competirà contra Podem a les eleccions del 20 de desembre, un escenari que s'ha fet més que evident després del fracàs de la coalició que han fet a Catalunya.

Aquesta és la conclusió que van treure diversos dirigents d'Izquierda Unida després del seu darrer Consell Polític. El seu líder, Alberto Garzón, va marcar distàncies amb el partit d'Iglesias al postular-se no només com el candidat d'IU, sinó també com el candidat de la "unitat popular". Una unitat popular, va subratllar, des dels valors de l'esquerra i que va reivindicar davant de l'aposta que ha fet Podem d'apartar-se de qualsevol confluència que no porti les seves sigles.

IU ha començat a assumir que l'acord amb Podem és difícil. A més, durant el Consell Polític, diversos dirigents, inclòs Gaspar Llamazares, van anunciar que no continuaran participant en els òrgans de direcció del partit perquè se senten "exclosos" de la formació. De la mateixa manera, tampoc participaran en el projecte Ara en Comú, que consideren "fracassat".