Les forces de seguretat d'Espanya i el Marroc van detenir ahir deu persones vinculades a una xarxa de l'Estat Islàmic (EI) a les localitats espanyoles de Badalona, Xeraco (València), Toledo i a la marroquina de Casablanca.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assenyalar que es tractava d'una "xarxa molt important" que captava fonamentalment dones.

Fernández Díaz, que era a Màlaga als actes amb motiu de la festivitat de la patrona de la Guàrdia Civil, va lloar les "extraordinàries relacions" amb el Marroc, amb el qual el nostre país "comparteix intel·ligència" i a més "sincronitza operativament actuacions com la d'avui [ahir per al lector]".

La xarxa s'estenia en tots dos països i a més de la captació, es dedicava a l'adoctrinament radical i suport logístic per a l'Estat Islàmic (DAESH pel seu acrònim en àrab).

Un jove de Badalona

Els detinguts a Espanya són quatre, dues dones, ambdues de nacionalitat marroquina, i dos homes. Un dels detinguts és un musulmà convers de nacionalitat portuguesa que va ser detingut a Toledo.

El segon dels homes, detingut a Badalona, és un jove d'uns 20 anys d'origen magrebí nascut a Catalunya que vivia amb la seva mare, qui va patir una crisi d'ansietat com a conseqüència de la intervenció policial i va ser atesa per un equip mèdic. La dona va explicar que fa 30 anys que viu a Catalunya, que és mare de quatre fills i que el detingut és el més petit de tots. La dona no era al pis quan van detenir el seu fill i va ser en arribar a casa que es va assabentar de l'ocorregut i es va trobar el pis totalment regirat. Alguns veïns van explicar que la detenció es va produir durant la matinada, que en l'operació hi van intervenir nombrosos policies i que cap a les 7 del matí els agents encara treien caixes de l'habitatge.

De les dues dones, una va ser detinguda a Toledo i una altra a la localitat valenciana de Xeraco. Aquesta segona és una jove de també 20 anys anys que vivia amb els seus pares en aquest municipi des de feia nou anys, segons va explicar l'alcalde, Francesc Serralta.

Quaranta unitats policials amb suport aeri van començar l'operació pels volts de les 2/4 de 6 d'aquesta matinada en aquest municipi costaner. Després de la detenció, van registrar el domicili de la jove, segons el batlle.

Interior va informar també d'altres registres domiciliaris en els quals es va intervenir nombrós material informàtic i diversa documentació que ara està sent analitzada, mentre que l'operació segueix oberta i no es descarten més arrestos.

El "modus operandi"

El ministre va assenyalar als periodistes que "el procés de captació i radicalització es produeix actualment en un 80 per cent a través de les xarxes socials i el 20 per cent restant a través de centres de culte i presons, mentre que fins a fa tres o quatre anys era a l'inrevés".

De fet, el grup desarticulat divulgava l'ideari gihadista mitjançant comunicacions amb un elevat grau de privadesa, quelcom que aconseguien utilitzant plataformes virtuals dotades de filtre de seguretat.

La xarxa havia aconseguit estendre les seves ramificacions a Espanya i el Marroc, a més de ser capaç de mantenir contacte amb terroristes situats en zones de combat, la qual cosa els permetia disposar de dades en temps real de les circumstàncies que facilitaven o impedien els desplaçaments de voluntaris que tractaven d'engrossir les files de l'EI.

El procés de funcionament del grup desarticulat s'iniciava quan algun dels seus membres mostrava públicament el seu compromís amb l'organització terrorista, justificant les seves accions i acatant totalment el seu ideari.

Una vegada culminada la captació, la xarxa procedia a l'aïllament dels nous membres, als qui només autoritzava a tenir contacte amb altres components del grup. Després engegaven el desplaçament a la zona de combat.

La recerca ha estat coordinada a Espanya pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional i executada per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional i la DGST del Marroc.

El titular d'Interior va precisar que són 156 persones les detingudes al llarg d'aquesta legislatura en aquest tipus d'operacions.

Entre les més importants de 2015 destaquen la que va tenir lloc el 13 de març i que va culminar amb la detenció de vuit presumptes membres d'una cèl·lula terrorista gihadista a Barcelona, Girona, Ciudad Real i Àvila; i la detenció de deu persones, el 8 d'abril, a la ciutat de Barcelona i a la província de Tarragona.

Així mateix, el passat 25 d'agost la Policia Nacional i la Direcció general de Vigilància del Marroc van detenir a 14 persones que integraven una cèl·lula de captació i enviament de combatents ?estran?gers a Síria i l'Iraq .

Segons dades d'Interior, publicades a la seva pàgina web, des dels atemptats de Madrid del 11-M, el 2004, fins al passat 7 de setembre, el nombre de detinguts ascendia a 609. A aquests cal sumar-hi els deu detinguts en l'operació desenvolupada ahir.