El líder de la coalició conservadora al Govern lusità, Pedro Passos Coelho, obté un 37,4 % dels vots amb el 95,7% de l'escrutini completat a l'hora del tancament de l'edició d'aquest diari, fet que l'allunya d'aconseguir la majoria absoluta.

D'acord amb les xifres publicades pel Ministeri d'Administració Interna, la candidatura socialista encapçalada pel principal líder de l'oposició António Costa aconsegueix un 32,2 % dels suports.

Segons els resultats obtinguts en comicis anteriors, perquè el primer ministre portuguès revalidés la majoria absoluta amb la qual compta des de 2011 necessitaria sumar entorn del 45 % dels vots.

A les 23:oo hora local, les autoritats havien escrutat 4,8 milions de vots d'un univers de més de 9,6 milions d'electors convocats a les urnes per escollir els 230 diputats del nou Parlament, que estan repartits en 22 circumscripcions electorals, 20 del territori nacional i dos referents a l'emigració (un d'Europa i un altre fora d'Europa).

Els sondejos a peu d'urna ja apuntaven a un resultat similar al que es desprèn del còmput de les paperetes, ja que donaven a Passos Coelho entre el 36,4 % i el 43 % dels suports i a António Costa entre el 29,5 i 35 % dels vots.

La coalició conservadora agrupa als socialdemòcrates del PSD i els democristians del CDS-PP, i es troba al poder des de 2011, quan ambdues formacions van concórrer de forma separada i van sumar en conjunt gairebé el 50 % de les paperetes.

Per contra, fa quatre anys els socialistes van perdre el Govern -eren al poder des de 2005- amb el 28 % dels sufragis.

Com a tercera força política s'erigiria el Bloc d'Esquerra (BE), que aconsegueix una votació rècord, amb el 10,2%, assolint un rècord també de fins a 19 diputats, segons els sondejos de la TVI.

La Coalició Democràtica Unitària, la CDU, quedaria amb el 10,2% per vots i amb una bancada parlamentària de 16 diputats.

La novetat en aquesta elecció, segons la projecció de la televisió lusa, és la possibilitat que Junts Pel Poble! (JPP), Persones-Animals i Naturalesa (PAN) i del LIVRE puguin obtenir entre 0 i 1 diputats.

La ministra de Finances de Portugal, Maria Luis Albuquerque, va destacar la "clara majoria" que els sondejos de la legislatives d'ahir atorguen a la coalició conservadora que ella integra i va expressar el seu desig que aconsegueixi "una majoria estable" per formar un Govern. "La nostra expectativa és que sigui possible que el país tingui una majoria estable i es pugui així portar el país cap a endavant", va dir Albuquerque.

La reedició del triomf de l'aliança conservadora representa la primera victòria d'un Govern que ha hagut d'aplicar les fortes mesures d'austeritat imposades per la troica.

El principal partit de la oposició, el Partit Socialista (PS) liderat per António Costa, va reconèixer després dels primers resultats i els sondejos a peu d'urna que que no havia aconseguit "els objectius" que esperava als comicis que passaven per obtenir una "majoria al Parlament", segons el director de campanya, Duarte Cordeiro.

Enguany, tot i el mal temps i la coincidència per primera vegada amb la jornada de Lliga de futbol, la participació va ser lleugerament superior a la dels últims comicis del 2011, amb un 45% de participació respecte al 42% anterior.