El Parlament grec va escollir ahir com a president el diputat de Syriza Nikos Vutsis, que va aconseguir reunir 181 vots dels 297 presents, en una cambra amb 300 escons.

Vutsis substitueix així l'anterior presidenta, la diputada de Syriza Zoé Konstandopulu, qui en l'anterior legislatura havia assolit 235 vots, el millor resultat de la història.

En els vuit mesos que va durar la passada legislatura Konstandopulu es va convertir en una de les figures més controvertides de l'esquerrà Syriza, per retardar molts debats i procediments parlamentaris perquè no s'ajustaven als cànons.

Enemiga de la signatura del rescat i crítica amb la gestió del primer ministre Alexis Tsipras, Konstandopulu va acabar presentant-se a les eleccions anticipades del passat 20 de setembre per la llista d'Unió Popular, el partit escindit de Syriza, que no va aconseguir representació parlamentària.

En el seu discurs després de ser escollit, Vutsis va donar especial importància al fet que durant la legislatura que ara comença es combati la corrupció amb "serietat" i fer que el Parlament sigui una institució propera al ciutadà.

El nou Parlament grec, emanat de les eleccions que fa dues setmanes va guanyar el partit esquerrà Syriza, es va constituir dissabte amb el jurament dels seus 300 diputats.

La Cambra està formada per vuit partits, amb Syriza com a primera força, amb 145 diputats, seguida de la conservadora Nova Democràcia, amb 75 escons.

Els neonazis d'Alba Daurada continuen essent la tercera força, amb 18 escons; els segueix l'aliança dels socialdemòcrates de Pasok amb l'esquerra moderada Dimar (17), el KKE (15) i el centrista To Potami (11).

Els nacionalistes Grecs Independents, socis de la coalició amb Syriza, compten amb 10 diputats i la Unió de Centristes, un partit fundat a la dècada dels vuitanta que fins ara no havia aconseguit entrar al Parlament, amb nou.

Avui Tsipras exposarà al Parlament el seu programa de Govern per als propers quatre anys, i donarà amb això inici a un debat que durarà tres dies i conclourà la mitjanit del dimecres, amb el vot de confiança al nou Executiu.

Biografia

Vutsis, enginyer de 64 anys, va ser ministre de l'Interior i de Reconstrucció Productiva durant el primer Govern de Tsipras.

En la seva joventut va participar activament en el moviment ?estudiantil contra la dictadura dels Coronels i, com molts altres membres de Syriza, inclòs Tsipras, va estar afiliat al partit comunista KKE.