Portugal dóna per fet que l'actual primer ministre, el conservador Pedro Passos Coelho, serà qui formi Govern després del seu triomf en les eleccions de diumenge, encara que l'absència de majoria absoluta augura una nova legislatura d'inestabilitat. La premsa lusitana, analistes financers i la pròpia història de les eleccions -sempre va liderar el país el candidat que va obtenir major nombre de vots en els comicis- apunten que Passos Coelho tornarà a situar-se al capdavant de l'Executiu, encara que la decisió final està en mans del cap de l'Estat, Aníbal Cavaco Silva.

La incertesa es manté, ja que, a falta d'assignar-se quatre diputats -depenen de l'escrutini dels vots recollits en consolats a l'estranger, la coalició conservadora compta amb 104 escons sobre un total de 230, els mateixos que la suma entre socialistes (85 ) i els marxistes del Bloc d'Esquerra (19).

De fet, un tripartit entre aquestes dues formacions i el Partit Comunista (17) comptaria amb majoria absoluta, encara que a priori aquest acord a tres bandes sembla impensable per les notables diferències que separen els seus programes.

"Si la coalició de dretes no té majoria, no serà pel Bloc d'Esquerra que aconsegueixi formar Govern", va afirmar la líder del grup marxista, Catarina Martins, obrint així la porta a una hipotètica negociació amb els socialistes.

No obstant això, l'aspirant socialista, António Costa, va semblar tancar aquesta mateixa porta, en dir poc després que no alimentarà "majories negatives". Des de la seva mateixa formació, el diputat Vitalino Canas va interpretar que les paraules de Costa van mostrar que està disposat a parlar amb "l'esquerra i la dreta", i va augurar que la posició oficial de la formació quedarà més clara avui després d'una reunió que mantindran els seus dirigents.

Si finalment es confirma la seva negativa, el president lusità tindria dues opcions: acceptar el Govern en minoria de Passos Coelho o exhortar els conservadors a arribar a un acord amb els socialistes per explorar les possibilitats d'un Govern de concentració.