El Govern dels Estats Units va anunciar un acord d'indemnització per 18.500 milions d'euros aconseguit entre la petroliera BP i els estats de Florida, Alabama, Mississipí i Louisiana per la catàstrofe mediambiental causada pel vessament de cru al golf de Mèxic el 2010.

La fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, va anunciar aquesta indemnització, "la més gran de la Història" i superior a l'acord inicial a què havien arribat al juliol l'executiu nord-americà i British Petroleum (BP) perquè la petroliera abonés 16.600 milions d'euros.

Amb aquesta decisió es tanca el llarg litigi pel vessament de petroli que es va produir per l'explosió de la plataforma Deepwater Horizon, que extreia cru per a BP del pou Macondo, en què van morir 11 persones, i va abocar prop de 5 milions de barrils a les aigües del golf de Mèxic.

"Aquesta històrica resolució és una resposta forta i apropiada per al pitjor desastre ambiental de la història dels Estats Units", va destacar Lynch, que al capdavant del Departament de Justícia ha liderat els esforços finals de les demandes civils contra la petroliera britànica. La demanda civil contra BP va ser interposada al desembre de 2010 per Eric Holder, predecessor de Lynch.

L'acord estableix que BP ha de pagar al Govern federal 4.900 milions en sancions sota la llei federal Clean Water Act, que seran destinats a les tasques de reparació i restauració dels estats afectats. Així mateix, la petroliera britànica pagarà als cinc estats i al Govern federal 7.200 milions per danys a recursos naturals i, a més, abonarà 625 milions per afrontar els danys naturals que puguin ser detectats en el futur però que no es coneixen en el moment de l'acord.