La greu tempesta registrada al sud de França durant la nit de dissabte passat, la pitjor en els últims 25 anys, ha aixecat dubtes sobre la capacitat d'anticipació dels serveis meteorològics, incapaços de preveure la virulència d'una tromba d'aigua que va causar almenys 20 morts. Els serveis de rescat van trobar ahir els cadàvers tres noves víctimes, l'última una dona de 82 anys localitzada en un soterrani a Canes, després que es descobrís un altre cos en un aparcament subterrani d'aquesta localitat mediterrània i un tercer en un garatge de la veïna Mandalieu -la-Napoule.

Encara amb més de 9.000 llars sense electricitat i mentre els veïns treballen a les zones de la Costa Blava negades per intentar tornar a la normalitat entre imatges de carrers destrossats, vehicles bolcats i cases sinistrades, les mirades es centren en Météo France.

El servei públic francès de meteorologia només va llançar una "alerta taronja" (sobre una escala de verd, groc, taronja i vermell) davant l'arribada de les precipitacions al departament d'Alps Marítims i les autoritats locals simplement van demanar prudència als ciutadans. Però res feia preveure que el cel descarregués en menys de dues hores la mateixa quantitat de pluja que habitualment es reparteix en dos mesos.

Van caure gairebé 200 litres per metre quadrat, arrossegant cotxes, arrencant arbres i destrossant abundant mobiliari urbà, el que va portar el president de França, François Hollande, a decretar l'estat de "catàstrofe natural".

"Actualment, l'anticipació no és possible per a aquests fenòmens excepcionals i intensos", va explicar el director d'operacions de Météo France, François Lalaurette, que va reconèixer que és normal que se li demanin explicacions al centre meteorològic.

El diputat conservador pel departament afectat Eric Ciotti va ser un dels primers a assegurar que s'hauria d'haver decretat l'alerta màxima davant la violència extrema de la tempesta. No obstant això, Lalaurette va defensar que abans de la tempesta es mantingués només l'"alerta taronja", i no la vermella, ja que modificar els protocols suposaria haver de recórrer amb massa assiduïtat al màxim nivell de precaució, el que limitaria la seva efectivitat.

"Quan es crida massa sovint que ve el llop, ja no s'escolta", va resumir, explicant que la concentració de la tempesta en una zona geogràfica molt precisa també dificulta les previsions dels científics.

Els models de Météo France ofereixen cinc actualitzacions diàries, el que permet estimacions precises sobre el que passarà en la propera hora, però no abans. Serà a partir de 2016 quan el seu sistema es modernitzi per incrementar la projecció d'aquests models fins a set vegades diàries, el que permetrà anticipar fenòmens com el de la gota freda del passat cap de setmana amb tres hores d'antelació.

Altres incògnites

No obstant això, els dubtes sobre la capacitat de predicció no són les úniques incògnites que van planejar entre els mitjans de comunicació francesos, que també es pregunten si la zona afectada no estava massa urbanitzada i si el fenomen és conseqüència del canvi climàtic. L'opinió dels experts és clara referent a això: no hi ha prou perspectiva estadística per assegurar que el canvi climàtic és responsable d'aquests fenòmens.