L'Ajuntament de Madrid estudia no renovar els contractes que manté amb les agències de qualificació Standard & Poor's i Fitch quan aquests vencin el mes de desembre al·legant que no té intenció d'emetre més deute, sinó, al contrari, vol afrontar els pagaments pendents. Els contractes (que es renoven anualment) suposen que l'Ajuntament hagi de desemborsar 50.469,12 euros en el cas de Fitch i 56.481,55 euros en el cas del contracte amb Standard & Poor 's.

Es tracta de dos contractes que es van subscriure per primera vegada el 2002, el que segons càlculs de l'Ajuntament ha suposat més d'un milió d'euros per a les arques municipals que no han beneficiat directament la ciutadania.

El nou equip de govern municipal vol mantenir la «ferma aposta per la transparència i la rendició de comptes públics», però pretén concentrar tots els esforços en la despesa social i la inversió en equipaments per als districtes. Al costat d'aquests motius, el fet que no pretén emetre més deute, sinó saldar els pagaments del que té pendent, fa que s'estigui plantejant no renovar els contractes.

No obstant, l'Ajuntament recorda que manté el seu compromís amb la transparència i la rendició de comptes públics «amb altres grups municipals, amb organismes públics europeus i estatals, i amb la pròpia ciutadania», rendició de comptes que «no ha de passar necessàriament pel pagament a entitats privades encarregades d'emetre valoracions objectives i neutrals dels països, empreses i administracions que analitzen».

L´Ajuntament va recordar, en aquest sentit, que «són molts» els ajuntaments que no mantenen cap tipus de relació contractual amb agències de qualificació.