El judici a la infanta Cristina, el seu marit, Iñaki Urdangarin, i 16 acusats més pel cas Nóos començarà el proper 11 de gener amb la germana del Rei asseguda a la banqueta i està previst que s'allargui durant mesos. L'Audiència de Palma va anunciar la data d'inici de la vista oral, que per qüestions logístiques no se celebrarà a la seu de l'Audiència, sinó en una sala habilitada a les dependències de l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP), al polígon de Son Rossinyol de l'extraradi de Palma, on ja s'han fet altres macrojudicis.

La Infanta s'enfronta a una petició de 8 anys de presó i multa de 2 milions d'euros com a presumpta cooperadora de dos delictes contra la Hisenda Pública dels quals s'acusa Urdangarin per defraudar el fisc en els exercicis 2007 i 2008. Urdangarin està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals per utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons d'institucions públiques de les Balears, València i Madrid, i afronta una petició de condemna d'entre 19 anys i mig i 26 anys i mig.

Com a pas previ, la mateixa sala acollirà el proper 23 d'octubre una vista per fixar el nombre de sessions que tindrà el judici a la qual estan citats el fiscal i els advocats, però no els acusats. En aquesta vista prèvia d'ordenació, els lletrats hauran de comparèixer amb la justificació dels judicis que tinguin assenyalats amb antelació al de Nóos que se celebrin entre gener i juliol del 2016.

A l'inici del judici, en les qüestions prèvies, serà quan la defensa de la infanta plantejarà la seva al·legació de falta de legitimitat de l'acusació popular exercida per Manos Limpias per fer seure a la banqueta la germana del Rei (l'anomenada "doctrina Botín"), ja que la secció primera de l'Audiència va rebutjar el juny resoldre la qüestió abans de la vista.

Més de 350 testimonis

El tribunal va decidir els testimonis que declararan en el judici, 363, així com els pèrits, 21, segons va fixar en un acte sobre la pertinència de les proves proposades per les acusacions i defenses per a l'acte de judici, contra el qual no es pot presentar recurs.

Entre els testimonis rebutjats hi ha el rei Felip VI, que no declararà com havia demanat la defensa de Diego Torres, el que fou soci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, perquè així ho ha acordat la sala per imperatiu legal. L'article 411 de la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix expressament que "el Rei està dispensat de l'obligació de prestar declaració".

Els que sí que compareixeran davant el tribunal per declarar com a testimonis seran els excaps de la Casa Reial Fernando Almansa i Alberto Aza; així com l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato i l'exministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón.

També el que fou secretari de les infantes Carlos García Revenga, que va estar imputat en el cas, i l'exassessor jurídic de la Casa Reial José Manuel Romero, comte de Fontao, així com l'expresident de la Comunitat Valenciana Francisco Camps i l'exalcaldessa de València Rita Barberá.

L'advocat de la Infanta, Miquel Roca, va assegurar que confia "absolutament" en la justícia i que està convençut que la sala arxivarà la causa per a la seva clienta.