El primer repartiment de refugiats dins de la Unió Europea (UE) es produirà divendres, amb la transferència d'eritreus des d'Itàlia a Suècia. Fonts comunitàries van explicar que hi haurà una "missió" a Itàlia divendres, primer a Roma, on un vol sortirà de l'aeroport de Ciampino al matí per transportar els primers refugiats a Suècia. Es tracta d'uns 20 refugiats que seran traslladats en aquest primer repartiment.

Les fonts comunitàries van informar també que el mateix divendres a Roma el comissari europeu de Migració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, i els ministres d'Afers Exteriors i Europeus i d'Immigració i Asil de Luxemburg, Jean Asselborn, i d'Interior d'Itàlia, Angelino Alfano, celebraran una conferència de premsa. També van explicar que realitzaran una visita a l'illa italiana de Lampedusa, on s'instal·laran fins a novembre un centre d'identificació i de registre de refugiats i migrants. Aquest primer repartiment es produeix després que la UE decidís en una primera fase la reubicació de 40.000 refugiats arribats a Grècia i Itàlia.

Continua la tensió

En un altre ordre de coses, Turquia va denunciar la segona violació en tres dies del seu espai aeri per part de caces bombarders russos, unes accions que l'OTAN dubta que siguin accidentals i que Ankara va advertir que poden trencar les bones relacions amb Moscou. "Les nostres bones relacions amb Rússia són òbvies. Però ells podrien perdre. Si Rússia perd Turquia, perdria molt", va advetir el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Fonts del ministeri d'Exteriors turc van confirmar que diumenge un avió rus va penetrar a l'espai aeri del país, en un succés similar a l'ocorregut el dia abans, fet pel qual va tornar a citar l'ambaixador de Moscou per demanar explicacions. A aquestes dues violacions, confirmades per l'OTAN, s'uneixen altres dos incidents diumenge i dilluns, en què avions militars turcs es van veure assetjats per caces bombarders Mig-29 de nacionalitat no determinada.

A més, també dilluns un radar instal·lat a territori sirià va enfocar una patrulla turca, que consistia en vuit caces F-16. Enfocar un radar en un avió és un pas previ al llançament d'un míssil, fet pel qual s'interpreta com una amenaça o un simulacre d'atac.