Les alcaldesses de Madrid, Manuela Carmena, i Barcelona, Ada Colau, han aconseguit un aprovat dels seus conveïns en l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que assenyala també que els ciutadans són partidaris de governs PSOE-Podem en la major part de les comunitats autònomes.

Així es reflecteix en les enquestes postelectorals fetes públiques ahir pel CIS després dels comicis municipals i autonòmics del passat 24 de maig, realitzades entre el 27 de maig i el 23 de juny, al bell mig de la constitució dels ajuntaments -el 13 de juny- i amb molts governs autonòmics encara sense tancar-se.

El CIS ha analitzat algunes de les principals ciutats i constata que Colau és la millor valorada entre els alcaldes, amb una puntuació de 6,05 sobre 10, seguida de Manuela Carmena, a la qual els madrilenys donen un 5,99.

També opinen els espanyols sobre els membres de l'oposició en els seus respectius ajuntaments. Així, en el cas de Madrid, suspenen amb un 2,96 la líder del PP, Esperanza Aguirre, mentre que l'ara exportaveu socialista Antonio Miguel Carmona (l'enquesta està feta abans que fos rellevat del càrrec) es queda a les portes l'aprovat, amb un 4,91, lleugerament per sobre de la portaveu de Ciutadans, Begoña Villacís, amb un 4,85.

A Barcelona, al costat de Colau s'aprova el portaveu municipal d'ERC, Alfred Bosch, a qui els barcelonins qualifiquen amb una nota de 5,18, i suspenen a la resta: l'exalcalde Xavier Trias es queda amb un 4,88; el portaveu del PSC, Jaume Collboni, un 4,31, i el del PP, Alberto Fernández, un 2,14.

L'enquesta reflecteix també que dels tretze presidents autonòmics que van sortir de les urnes en les eleccions del passat 24 de maig només aproven 4, a més dels de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Són els de Navarra, Uxue Barkos, que és la més ben valorada, amb una nota de 6,20 sobre 10; Extremadura, Guillermo Fernández Vara (5,47); Cantàbria, Miguel Ángel Revilla (5,39); Canàries, Fernando Clavijo (5,03); Ceuta, Juan Jesús Vivas (6,46), i Melilla, Juan José Imbroda (5,30). La resta, suspèn.

El CIS pregunta sobre quina fórmula de coalició els agradaria als ciutadans de cada territori, i en la major part la resposta preferida és la de PSOE i Podem. Fins i tot a la Comunitat de Madrid, on Cristina Cifuentes (PP) governa en solitari gràcies a un acord amb C's.