La presidenta del PP d'Euskadi, Arantza Quiroga, va retirar la moció que dimarts va registrar al Parlament basc per arribar a un acord sobre convivència amb tots els grups, inclòs EH Bildu, després de rebre les crítiques del seu partit a nivell estatal.

Quiroga va explicar dimarts que la moció per crear una ponència de "llibertat i convivència" pretenia aconseguir la "deslegitimació definitiva del terrorisme" i incloïa el terme "rebuig" de la violència i no el clàssic "condemna" per facilitar els acords, el que va ser valorat positivament per EH Bildu, el PNB i el lehendakari.

Ahir al matí, però, el ministre de Sanitat i president del PP d'Àlaba, Alfonso Alonso, va opinar que no es pot renunciar a exigir una condemna expressa del terrorisme d'ETA i va advertir que la posició del PP ha de ser "contundent" i "la que ha estat sempre". Per part seva, assoacions de víctimes del terrorisme van criticar durament la iniciativa.

Al migdia d'ahir, Quiroga va convocar una roda de premsa d'urgència a Vitòria per anunciar la retirada de la seva moció en considerar, segons va dir, que EH Bildu l'havia "recargolat" i l'havia "venut com una victòria". La coalició abertzale havia dit que la iniciativa era "un bon punt de partida per arribar a un consens ampli" i havia valorat els "canvis evidents" en el discurs del PP, especialment la desaparició de la paraula "condemna".