El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va alertar de l'existència d'una "campanya perfectament organitzada" que pretén "deslegitimar" el Concert Econòmic i va demanar un "esforç" per extreure aquesta qüestió del debat polític i electoral. Erkoreka va fer aquestes afirmacions en ser preguntat per les declaracions efectuades en els últims dies sobre el Contingent per diferents dirigents socialistes com Susana Díez, que va advocar per "modular-lo", i Pedro Sánchez, qui es va mostrar partidari d'"actualitzar-lo".

Erkoreka va denunciar la "filtració calculada" de l'informe elaborat pel Ministeri d'Hisenda amb les opinions de les comunitats autònomes sobre el finançament autonòmic que servirà de base per a una futura negociació sobre aquest tema. "És una filtració interessada en el que es refereix als continguts i al temps", va explicar el portaveu del Govern basc.

Erkoreka va criticar a més que el document encara no ha estat lliurat al Govern basc, pel que aquest "no pot ni contraargumentar ni expressar els seus propis punts de vista" sobre el seu contingut. En l'esmentat informe la majoria de les autonomies plantejaven queixes sobre la insuficiència dels recursos i sobre els "privilegis" de què gaudeixen Euskadi i Navarra en l'àmbit fiscal.

Erkoreka també es va referir a les paraules de la presidenta d'Andalusia, que va reiterar la necessitat de "modular" la quota basca i va destacar que al PSOE hi ha "bastant acord" en aquest assumpte. El portaveu del Govern basc va instar la direcció del Partit Socialista a "donar una explicació" i "aclarir aquest punt" perquè, segons va dir, en la recent reunió que Pedro Sánchez va mantenir amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, es va parlar del Concert Econòmic i de la Quota i el polític socialista "en cap moment va expressar la idea que la posició àmpliament consensuada al PSOE fos aquesta".

Una "línia vermella"

Per part seva, Urkullu va destacar que "qualsevol modificació unilateral del Concert Econòmic és una línia vermella que no podem permetre i que no acceptarem que es traspassi". El lehendakari va dir no entendre l'"atac deliberat" a un sistema que, segons va descriure, és "històric", "legal", "solidari" i "eficaç", està "pactat", i "només redunda en benefici de la ciutadania".

El líder del grup del PPC al Parlament català, Xavier García Albiol, va destacar que per millorar el finançament de Catalunya no cal "donar puntades de peu" a bascos i navarresos i modificar el concert econòmic que tenen els seus respectius territoris.

En una conferència de premsa a la seu del PPC a Barcelona, Albiol va rebutjar així la proposta de Susana Díaz i del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que han insistit en la necessitat de revisar el concert basc. "No cal dedicar-nos a donar puntades de peu a bascos o navarresos", va replicar, tot defensant que es pot millorar el finançament de Catalunya sense modificar el concert econòmic.

Albiol va recordar, a més, que després de la Transició els negociadors catalans van rebutjar aquest sistema de finançament que només tenen al País Basc i Navarra. El dirigent popular va apostar, així, per negociar una millora del finançament català però sempre dins el marc comú de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca).