El jutge Andrés Lago ha donat per conclosa la instrucció oberta després de l'accident del tren Alvia registrat a Compostela el 24 de juliol de 2013, i l'únic imputat és el maquinista Francisco José Garzón Amo per un presumpte delicte d'homicidi motivat per una imprudència greu professional.

En concret, s'especifiquen 80 delictes d'homicidi, els corresponents a les morts, i 144 de lesions, i la resolució dictada situa com a causa l'excés de velocitat, independentment que la seguretat pogués ser millor, fet que no es considera objecte de depuració en l'àmbit penal.

El cas conclou així aquesta fase, després de decidir-se les exoneracions de membres del consell d'administració del gestor ferroviari Adif i de diferents responsables de la seguretat en la circulació.

En la resolució judicial, divulgada pel Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG), el magistrat Lago sol·licita al Ministeri Fiscal i a les acusacions particulars personades perquè en el termini de deu dies formulin escrit d'acusació -sol·licitant l'obertura de judici oral- o el sobreseïment de la causa.