La UE planeja deportar la majoria dels immigrants arribats il·legalment

Comença la fase activa de la missió naval comunitària contra les màfies al Mediterrani

08.10.2015 | 14:55
Els immigrants continuen arribant en massa a Hongria.

La Unió Europea planeja deportar la majoria dels 400.000 immigrants que han arribat il·legalment en el que portem d'any, segons va revelar el diari britànic The Times. Els principals afectats seran els immigrants "econòmics" procedents de països com Nigèria o Eritrea que no seran considerats com a "refugiats". Milers de peticions d'asil de ciutadans procedents de Síria, Líbia o l'Afganistan també podrien ser rebutjades, d'acord amb el pla secret de Brussel·les.
El pla inclou la creació d'una nova agència europea de fronteres, Frontex, creada expressament per fer front a la "immigració irregular" i accelerar els plans de detenció i deportació. "Encara que els països membres tindran una responsabilitat directa per prendre les mesures adequades i facilitar els recursos, Frontex exercirà una tasca de suport per facilitar i organitzar les operacions de retorn", es pot llegir al document revelat per The Times.
L'anunci de la ministra britànica d'Interior, Theresa May, de restringir el dret d'asil al Regne Unit estaria alineat amb la proposta europea i inclouria la revisió de milers de peticions d'asil concedides en els últims anys.
Per altra banda, la fase activa de la missió naval comunitària contra les màfies migratòries a aigües del Mediterrani, rebatejada com Sofia, es va iniciar ahir amb l'objectiu que pugui començar a abordar les embarcacions sospitoses i fer detencions. En concret, a partir d'ara aquesta operació naval podrà abordar, buscar, capturar i desviar els vaixells que es sospiti que són utilitzats per al contraban o tràfic d'éssers humans a alta mar, en línia amb el dret internacional.
La missió, abans coneguda com a Eunavfor Med, s'anomenarà ara Sofia, que va ser el nom donat a un nadó que va néixer el passat 22 d'agost a un dels vaixells de l'operació després de rescatar la seva mare a aigües de les costes de Líbia.
En paraules de la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Federica Mogherini, la missió passa així de la seva primera fase, consistent en reunir informació, a la segona, "operacional i activa", contra les xarxes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema