Almenys cinc dels divuit acusats que seran jutjats en el cas Nóos estan buscant arribar a un pacte de conformitat amb la Fiscalia per evitar l'ingrés a la presó i que el judici sigui per a ells un simple tràmit. De forma paral·lela, Manuel González Peteers, advocat de Diego Torres i la seva dona, presentarà un escrit de protesta per la inadmissió de bona part dels seus mitjans de prova, entre ells desenes de testimonis que acreditarien que els esdeveniments organitzats per Nóos es van fer amb èxit.

La secció primera de l'Audiència de Palma va establir dimarts el proper 11 de gener com a dia d'inicidel judici oral del cas Nóos, que podria durar fins al juliol. Tot just queden tres mesos perquè els 18 acusats busquin un pacte de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció per aconseguir una reducció de condemna, encara que la majoria d'ells sostenen que són innocents i lluitaran per demostrar la seva no culpabilitat.

Els primers que van mostrar el seu interès per rebre els atenuants molt qualificats de col·laboració amb la Justícia van ser José Luis-Pepote Ballester, exdirector general d'Esports del Govern i antic amic d'Iñaki Urdangarin. Ballester va pactar amb la Fiscalia un acord global de conformitat per tot el cas Palma Arena, entre les peces separades del qual destaca la de Nóos.

El cas de Matas

Després de Ballester, el segon acusat que va confessar va ser Marco Antonio Tejeiro, cunyat del número dos de Nóos, Diego Torres, i antic comptable de l'entramat societari que va ser utilitzat suposadament per desviar diversos milions d'euros de fons públics.

El camí de Ballester va ser se?guit per altres exalts càrrecs del Govern de Matas: els acusats Gonzalo Bernal i Miquel Àngel Bonet, defensats per Gaspar Oliver, i Juan Carlos Alia. Els tres ocupaven llocs de responsabilitat a l'Ibatur i Illesport entre 2003 i 2007 quan aquestes entitats públiques van pagar a Iñaki Urdangarin diversos milions d'euros per uns treballs relacionats amb l'equip ciclista Illes Balears (subvencionat pel Govern amb 20 milions d'euros) i dos fòrums sobre turisme i esport (els Illes Balears Fòrum).

Cap dels tres està disposat a anar a la presó per aquests expedients públics, on, presumptament, van actuar, com Ballester, seguint ordres del també acusat Jaume Matas. Els seus advocats volen tancar les conformitats abans de la vista oral.

Jaume Matas ha mantingut la seva total innocència en el cas Palma Arena i per tant de Nóos, tot i que ja ha estat condemnat per dues peces separades diferents i ha passat gairebé 9 mesos a la presó per una d'aquestes sentències.

L'expresident, de forma paral·lela, ha negociat, a través dels seus advocats Josep Zaforteza i Miquel Arbona, un possible acord amb els fiscals anticorrupció. Aquestes converses no han prosperat, de moment, i el fiscal Pedro Horrach va descartar fa uns dies el pacte. No obstant això, d'aquí al gener hi ha temps per a nous temptejos.

Generar indefensió

L'Audiència de Palma ha rebutjat admetre com a prova per al judici oral de Nóos desenes de testimonis proposats per les parts, especialment la defensa de Diego Torres i de la seva dona, Ana María Tejeiro. Alguns d'aquests testimonis havien de ser interrogats sobre els fòrums organitzats pel grup d'entitats Nóos amb fons públics, però el tribunal estima que la seva declaració no és necessària perquè les acusacions no qüestionen que aquests esdeveniments es portessin a terme.

González Peteers és un dels advocats més afectats per la inadmissió de proves i formularà una protesta davant la sala primera. L'advocat del matrimoni Torres-Tejeiro sostindrà que aquesta impossibilitat de practicar les proves proposades li causarà una indefensió.

Torres, Iñaki Urdangarin i Jaume Matas, entre d'altres acusats, mantenen que els seminaris organitzats i altres serveis prestats per Nóos van ser útils per a Balears, València i Madrid, de les administracions públiques de les quals van rebre fons públics. González Peteers també va anunciar que a la vista oral insistirà en la pràctica d'aquestes proves denegades.

L'Audiència ha decidit treure del judici tot allò que sigui aliè als escrits d'acusació de la Fiscalia, el grup socialista de l'anterior Ajuntament de València, el Govern balear, l'Advocacia de l'Estat i el sindicat de funcionaris Manos Limpias.

Judici de Munar

Alguns dels advocats defensors tenen assenyalats per al dia 11 de gener i dates posteriors judicis, un d'ells a l'Audiència de Palma. La norma diu que té preferència la vista que abans s'hagi fixat, de manera que la secció primera hauria de ajornar l'inici del cas Nóos, el que no sembla probable.

Entre les vistes assenyalades per a aquests dies hi ha una peça del cas Voltor i una altra on està com a acusada l'expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antonia Munar.