Rússia està provant a Síria "algunes de les seves armes més modernes" i alhora realitza un impressionant desplegament militar, va alertar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. "El que està passant a Síria és per descomptat d'importància per a l'OTAN, perquè veiem que Rússia està provant a Síria algunes de les seves armes més modernes", va dir Stoltenberg.

El màxim responsable de l'Aliança Atlàntica va afegir que també els inquieta que aquesta major presència russa està lligada a la violació de l'espai aeri aliat i que no només consisteix en forces terrestres, sinó també navals, a l'est del Mediterrani. Stoltenberg va explicar que els ministres de Defensa aliats van tractar aquesta escalada de l'activitat militar russa a Síria, i que van estar d'acord que la situació planteja "greus preocupacions".

L'Exèrcit sirià va llançar una gran ofensiva terrestre al nord-oest del país, amb el suport de l'aviació russa, per acabar amb els grups armats que amenacen el bastió governamental de Latakia, al costat de la costa mediterrània.

El cap de l'Estat Major de la Defensa siriana, general Ali Abdul·là Ayub, va anunciar que les forces armades havien iniciat una àmplia ofensiva "amb l'objectiu d'eliminar les organitzacions terroristes i alliberar les zones i els pobles que pateixen el terrorisme".

Ayub va explicar que els atacs van començar "després dels cops aeris russos que han minvat la capacitat de combat de l'Estat Islàmic i d'altres grups terroristes".

Les operacions terrestres es van centrar a la zona d'Al Gab i altres parts del nord de la província de Hama, on són presents diverses faccions entre les quals destaca l'Exèrcit d'Al Fatah, una aliança de grups de tendència islamista que sol col·laborar amb el Front al Nusra, filial sirià d'Al-Qaeda.

Hama, que es troba al costat de la província d'Idleb, que està dominada gairebé totalment pel Front al Nusra i els seus aliats, són veïnes a Latakia, on viu gran part de la minoria alauita, creença que professa el president de Síria, Bashar al-Assad.