Andrea, la nena de 12 anys amb una malaltia irreversible per a la qual es va sol·licitar una mort digna i que estava ingressada al Complex Hospitalari Universitari de Santiago (CHUS), va morir ahir. Els seus pares, Estela Ordóñez i Antonio Lago, van expressar el seu desig, un cop es va atendre la seva demanda i se li va retirar l'alimentació que rebia per gastrostomia, de tenir "intimitat" per, d'aquesta manera, poder superar el dur cop d'acomiadar-se de la seva filla gran, afectada des que era un nadó d'una malaltia tan estranya que ni tan sols té nom.

Els pares d'Andrea van assenyalar que la seva filla "se n'ha anat en pau i amb tranquil·litat, sense patir", i que el seu record "viurà per sempre" en els seus cors. Ordóñez i Lago van fer públic a través del seu advocat, Sergio Campos, un comunicat en què asseguraven que el desenllaç de la nena va començar el passat 9 de juny, quan va ingressar d'urgència a l'hospital.

Van agrair el suport dels que "en aquests dies tan difícils" han estat al seu costat, perquè, si no, "aquest final hauria estat, sens dubte, encara més dur". Entre els seus agraïments, van fer referència als mitjans de comunicació, al jutjat de família, a l'Institut de Medicina Legal de Galícia (Imelga), la Fiscalia i al personal de l'hospital, així com a diferents associacions.

"A tots vosaltres, a hores d'ara, la nostra més sincera gratitud", van dir els pares d'Andrea, que van demanar acomiadar-se de la seva filla "en família", i que "aquest últim adéu" es realitzi en la més estricta intimitat, en companyia dels familiars i éssers estimats.

El jutjat de primera instància número sis de Santiago, encarregat del cas, va comunicar l'arxiu de la causa amb un acte en el qual va elogiar "l'enteresa" dels pares i va agrair la "professionalitat" dels metges. El magistrat Roberto Soto va agrair en aquesta resolució la "professionalitat i absoluta col·laboració" del metge responsable de l'assistència a la petita i del cap del servei de Pediatria del l'hospital.

El gerent del Complex Hospitalari Universitari de Santiago, Luis Verde, va expressar el màxim respecte cap a la família d'Andrea. "Volem ser extraordinàriament respectuosos amb la família i sobretot en aquests moments", es va limitar a dir Verde, tot afegint que "hem viscut un episodi difícil per als pares i per part de l'hospital i parlo també en nom del Servei de Pediatria".

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, va traslladar l'afecte i el condol als pares d'Andrea. A través d'un missatge publicat a Twitter, Alonso va expressar el seu condol a la família de la nena: "El meu més profund condol, amb tot el meu afecte, als pares d'Andrea. DEP", va assenyalar el ministre a la xarxa social.

Alonso va assegurar el passat 1 d'octubre que els professionals sanitaris i els jutges tenien "la paraula" i va assenyalar que la llei té "les possibilitats" perquè ningú sigui sotmès a un tractament innecessari, en una situació "que no té marxa enrere". "Comprenem molt bé la família, que no fa ni un dia, ni dos", sinó dotze anys que està cuidant la petita, la qual es trobava en una situació "d'un patiment terrible", va afirmar el ministre de Sanitat.