Els atacs i disturbis a Israel i Palestina van arribar a la franja de Gaza, en una jornada en què sis palestins van morir i tres israelians van resultar ferits i en què el moviment islamista Hamàs va fer una crida a una nova intifada. Es tracta de les primeres revoltes a la franja des que es va iniciar l'onada de violència, després que el cap de Hamàs al territori, Ismaïl Hania, fes una crida a convertir la tensió en una nova intifada popular palestina amb la finalitat d'"alliberar Jerusalem".

"Confirmo que Gaza dóna suport a la batalla per Jerusalem i per la mesquita d'Al-Aqsa i dóna suport a la beneïda intifada malgrat el dolor, el bloqueig i les conspiracions", va dir el dirigent islamista en un discurs durant la pregària musulmana de divendres a la principal mesquita de Gaza capital. I va afegir que l'enclavament costaner "està preparat per unir-se a una intifada completa".

Després de les oracions del migdia, centenars de palestins es van manifestar en diversos punts propers a la tanca fronterera amb Israel al nord, est i sud de la franja, llançant pedres i còctels molotov, el que va originar violents xocs en què van morir sis palestins i al voltant de 80 van resultar ferits per trets de l'Exèrcit israelià.

També es van produir disturbis a Cisjordània, sobretot al voltant d'Hebron, al sud, a Nablus i Qalquilia, al nord, i a Ramal·la i Al Bire, al nord de Jerusalem, va explicar Abed Manasra, portaveu de la Mitja Lluna Roja a Cisjordània.

Almenys 140 ferits

Les revoltes van causar prop de 140 ferits a causa de munició real i bales recautxutades (80 a Gaza i prop de 60 a Cisjordània), mentre un altre centenar va haver de ser atès per intoxicació amb gasos lacrimògens, va explicar el portaveu del Ministeri de Sanitat palestí a la ciutat de Ramal·la, Mohammad Awawda.

En paral·lel als disturbis es van registrar tres apunyalaments de palestins a israelians i un atac d'un jueu d'ultradreta contra quatre àrabs. Aquest últim va tenir lloc al matí a la localitat de Dimona, al sud d'Israel.