Una psiquiatra del centre sanitari La Robleda que va atendre Rosario Porto el 2009 va revelar que aquell any la mare d'Asunta -la nena que va aparèixer morta al setembre de 2013- "tenia desitjos de morir", de manera que lògicament suposava un "risc per a ella mateixa, però per a terceres persones, no".

En la novena jornada del judici per la mort violenta d'Asunta, la psiquiatra va recordar que la seva pacient -acusada de l'assassinat de la seva filla de 12 anys- va acudir al sanatori acompanyada pel seu marit en aquell moment i també acusat, Alfonso Basterra, ja que presentava un notori quadre d'"ansietat, angoixa i tristesa".

Aquesta especialista, que en aquesta vista oral va comparèixer entre els testimonis proposats per la defensa de Porto, va destacar que, en aquell moment, l'acusada suposava un risc per a ella mateixa i fins i tot va recordar que, segons mostra la seva història clínica, "quan era jove va patir un episodi d'intent d'autoeliminació".

Tot i això, i en contra del criteri mantingut pels metges, la mare d'Asunta va demanar l'alta voluntària després d'aquest ingrés l'any 2009.