El comitè d'experts triat per Pedro Sánchez per a la reforma de la Constitució va tancar dimecres un esborrany amb vocació de constituir un punt de partida, no excloent, que permeti iniciar els treballs per a una reforma en profunditat per primera vegada des de la seva aprovació fa 37 anys. Segons la SER, el text es divideix en cinc eixos diferenciats: Drets i Llibertats, Model Territorial, Repartiment Competencial, Unió Europea i Iberoamèrica i Qualitat Democràtica.

El primer bloc, el referit a Drets i Llibertats, eleva la Sanitat a la categoria de dret fonamental i blinda el matrimoni entre persones del mateix sexe, reconegut per una llei aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2005.

Després de molt soroll polític i mediàtic i un recurs del PP, el Tribunal Constitucional va avalar el matrimoni entre homosexuals tot i que l'article 32 de la Constitució de 1978 només reconeix que "l'home i la dona tenen dret a contreure matrimoni amb plena igualtat jurídica". La proposta dels constitucionalistes elegits pel PSOE no planteja una redacció alternativa, però sí que situa aquest tema com un dels que han de ser inclosos a la nova Carta Magna.

Els experts proposaran al PSOE una renovació del catàleg de drets fonamentals, en què la Sanitat tindrà el mateix estatus que actualment té l'Educació, inclòs entre els drets de més alta protecció constitucional. Fonts jurídiques observen d'aquesta manera un rellevant salt qualitatiu: quan es va aprovar el text de 1978, el constituent no veia que l'Estat espanyol estigués en condicions de poder garantir a aquest nivell la Sanitat pública, circumstància que sí es donaria 37 anys després.

El model federal

El segon eix assenyalat en el text és el que fa referència a la implantació del model federal i també el que més expectació ha generat. Finalment, els catedràtics de Dret han acabat per fer una referència a la Declaració de Granada (on el PSOE va fixar les línies vermelles en aquest assumpte el 2013) i exposar la seva filosofia. Fonts del comitè d'experts asseguren que no es respecta la textualitat de la declaració, sinó les línies generals amb un plantejament central: el federalisme és la fórmula idònia per millorar la unitat d'Espanya. Hi haurà una referència, afegeixen les mateixes fonts, al reconeixement de les singularitats i els fets diferencials que ja es va acordar a Granada sense cap menció, per exemple, al terme nació.