L'expresident del Govern Felipe González va demanar ahir "acabar amb l'immobilisme" i combatre "el liquidacionisme dels inventors de pàtries noves a cada estona, sense tenir en compte el pes de la història". González es va pronunciar així en la seva intervenció en l'homenatge a Txiki Benegas, que va morir a finals d'agost, i que va congregar més de 600 persones al Kursaal de Sant Sebastià entre familiars, amics i una àmplia representació del PSOE amb el seu secretari general, Pedro Sán?chez, al capdavant, així com líders d'altres formacions polítiques.

González, que va succeir en l'ús de la paraula l'exsecretari general del PSOE Alfonso Guerra, va dir que "només es construeix un espai públic compartit sobre la base del respecte a la ciutadania", que és "el conjunt de drets i obligacions que permet ser lliures en les idees o en els sentiments de pertinença. "Només es construeix fraternitat si els sentiments de pertinença o la pluralitat d'idees s'emmarquen en aquest concepte", que és "el fonament de la democràcia".

Després de destacar que durant els últims anys s'ha construït la convivència democràtica i s'ha descentralitzat "una Espanya amb vocació centralista històrica", González va indicar que es requereix "un poder central" amb "prou poder per mantenir l'element de cohesió que garanteix la ciutadania entorn d'uns territoris". Així mateix, González va advertir que la legitimitat per governar la té la majoria, però "la legitimitat del vot no pot passar per damunt de la llei".

Benegas, referent del diàleg

Pedro Sánchez va rebutjar "les taules sagrades" per defensar un "acord entre ciutadans, diferents en identitat, però iguals en drets". El secretari general del PSOE va voler reivindicar la "vigència de la bona política" que va representar Txiki Benegas, ressaltant que Benegas "no només creia en el diàleg, sinó que no va deixar de practicar-lo" i era "el negociador tenaç que mai s'aixecava d'una taula fins a explorar la mínima escletxa per a l'acord".