Milers de persones amb banderoles d'Espanya han fet crits aquest dilluns a favor del rei Felip VI i visques a Espanya durant la tradicional desfilada militar que ha tingut lloc al centre de Madrid presidida pel monarca i amb la presència del president espanyol, Mariano Rajoy, la plana major del seu govern i de les institucions espanyoles. Entre altres hi ha estat presents el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i el del CGPJ, Carlos Lesmes, que han mantingut una llarga conversa amb el ministre Catalá. El president de la Generalitat, Artur Mas, no hi ha assistit novament -no ho ha fet mai- com tampoc el president basc, Iñigo Urkullu, i la de Navarra, Uxue Barkos.

Ha estat la segona desfilada presidida pel rei Felip VI i a més dels ministres i els representants de les institucions també hi ha estat present el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que l'ha seguida molt a prop de la diputada d'UPyD Rosa Díez.

Conversa amb Catalá

Abans de l'arribada del monarca, els màxims representants del CGPJ i del TC han mantingut una llarga conversa amb els presidents del Congrés i del Senat, Jesús Posada i Pío García Escudero, a la què posteriorment s'ha afegit el ministre de Justícia, Rafael Catalá i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

La conversa entre Catalá i Lesmes ha continuat després de l'arribada del monarca, ja amb la desfilada en marxa, des dels seus llocs a la tribuna reservada als ministres i representants de les institucions de l'Estat.

La desfilada ha tingut lloc a tres dies de la declaració del president de la Generalitat, Artur Mas, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'organització de la consulta del 9-N.

Els nous presidents autonòmics s'estrenen a la Hispanitat

Sí que han estat presents a l'acte altres presidents autonòmics que s'han estrenat al càrrec després de les eleccions del mes de maig, com el president del País Valencià, Ximo Puig; la de les Balears, Francina Armengol; el de Castella-La Manxa, Emiliano García Page; el d'Aragó, Javier Lambán, i la de Madrid, Cristina Cifuentes. La presidenta andalusa, Susana Díaz, hi ha assistit per tercera vegada.

3.400 militars

Enguany a la desfilada hi ha participat 3.400 militars i guàrdies civils, així com 48 vehicles i 53 aeronaus. El Rei Felip VI l'ha presidida des de la plaça Neptuno de Madrid juntament amb la reina Letícia i la princesa Leonor i la infanta Sofia.

Entre les novetats la presència dels avions que participen en missions internacionals a Àfrica i el Mediterrani, com l'avió P-3 Orion que és utilitzat per detectar embarcacions d'immigrants il·legals i fer tasques de vigilància a l'Índic contra la pirateria. També el Boeing 707 i els Falcon que van traslladar a l'Estat els afectats pel virus de l'ebola.

800.000 euros i sense tancs

En canvi, no hi han participat els tancs ni carros de combat que sí que havien desfilat en altres ocasions. El Ministeri de Defensa ha xifrat el cost de la desfilada en 800.000 euros i argumenta que l'absència de tancs respon a un criteri d'estalvi.

La cabra 'Pablo'

Com cada any, ha desfilat la Legíon amb el seu pas ràpid i la seva mascota, una cabra que aquest any té com a nom 'Pablo, segons han informat fonts del Ministeri de Defensa.

Fernández Díaz, amb ulleres de sol

Una de les imatges comentades de la desfilada ha estat el fet que el ministre de l'Interior, Alberto Fernández Díaz, lluís ulleres fosques. Cap altre membre de l'executiu ni de la tribuna en portava, i no han transcendit els motius pels què les ha utilitzat.

Recepció posterior

La recepció posterior que Felip VI ofereix al Palau Reial també està marcada per absències i nous convidats. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha declinat la invitació formal per assistir-hi, adduint que la seva presència és "més útil en la defensa dels drets i la justícia social" al país que no pas a "aquest tipus d'actes".

Sí que està previst que hi participi el president de C's, Albert Rivera, que s'hi estrena malgrat que és el líder d'un partit extraparlamentari al Congrés. També la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

Morenés: "No hi ha risc que es trenqui Espanya"

El diari ABC publica aquest dilluns una entrevista amb el ministre de Defensa, Pedro Morenés, que assegura que "no hi ha risc que es trenqui Espanya". Segons Morenés Espanya "té una missió a complir unida". El ministre critica la "falta d'educació i de sentit institucional" de Podem per la decisió d'Iglesias de no assistir a l'acte.

La festivitat del Dia de la Hispanitat al 12 d'octubre es va establir el 1987 per "recordar de forma solemne moments de la història col·lectiva que formen part del patrimoni històric, cultural i social comí, assumit com a tal per la majoria dels ciutadans".