El president català, Artur Mas, el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, seran els únics presidents autonòmics absents en la desfilada militar que se celebrarà avui a Madrid, amb motiu de la Festa de la Hispanitat. Ni Mas ni Urkullu han acudit mai a la desfilada militar, mentre que Uxue Barkos, de Geroa Bai, que s'havia d'estrenar en el d'enguany, no hi serà present per motius d'agenda (assistirà a la sessió plenària del Comitè de les Regions a Brussel·les).

La desfilada, que comptarà amb la participació de 3.400 militars i guàrdies civils, i la recepció al Palau Reial, a la qual el líder de Podem, Pablo Iglesias, va anunciar que no acudiria, centraran la celebració del Dia de la Hispanitat, l'últim d'aquesta legislatura. Com és habitual, els Reis presidiran l'acte central, a la madrilenya plaça de Neptuno, que consistirà en un homenatge als que van donar la vida per Espanya i una desfilada terrestre i aèria, amb 48 vehicles i 53 aeronaus. Els actes començaran a les 11 del matí, amb l'arribada dels Reis, que acudiran amb les seves filles la Princesa Leonor i la infanta Sofia.

A l'acte, hi assistiran les màximes autoritats de l'Estat, entre elles el president del Govern, Mariano Rajoy, amb el seu gabinet al complet, així com els presidents del Congrés, Senat o Tribunal Constitucional, i els màxims caps de les Forces Armades. D'altra banda, s'estrenaran els presidents de Madrid, Cristina Cifuentes; de Castella-la Manxa, Emiliano García Page; de València, Ximo Puig; Extremadura, Guillermo Fernández Vara; Múrcia, Pedro Antonio Sánchez; Canàries, Fernando Clavijo; Aragó, Javier Lambán; La Rioja, José Ignacio Ceniceros; i Balears, Francina Armengol.

Algunes novetats

Si la climatologia no ho impedeix, el vol de diversos avions que participen en missions a l'exterior i la presència de la bandera de l'OTAN, per ser Espanya un dels països amfitrions de l'exercici "Trident Juncture 2015", seran algunes de les novetats d'enguany a la parada militar. Així per aire desfilaran els avions Hèrcules que participen en missions internacionals en el continent africà, el P-3 Orión en missions Eunavformed (contra la immigració il·legal a la Mediterrània) i Atalanta (contra la pirateria a l'Índic), els Eurofighter i F-18 encarregats de la Defensa i Control de l'Espai Aeri de Sobirania Nacional, el Boeing 707 i els Falcon 900 que van traslladar als afectats pel virus de l'èbola i pel terratrèmol del Nepal, entre d'altres.

La desfilada terrestre comptarà amb unitats dels exèrcits, l'Armada, Guàrdia Civil i Guàrdia Reial. Desfilaran les banderes de la Guàrdia Reial, Acadèmia General Militar, Brigada Paracaigudista, Escola Naval Militar, Agrupació d'Infanteria de Marina de Madrid, Acadèmia General de l'Aire, Caserna General de l'Exèrcit de l'Aire i de l'Acadèmia d'Oficials de la Guàrdia Civil. També hi participarà una Companyia de Mar, formada per dues seccions pertanyents a la Companyia de Mar de Ceuta i una a la de Melilla i no faltaran les unitats de la Legió i Els Regulars: el Grup d'Artilleria de la Legió i el Tabor "Alhucemas" del Grup de Regulars nº 52. El passeig militar culminarà amb el pas de les unitats a cavall: una secció hipomóvil de la Bateria Reial seguida de l'esquadró de Cavalleria de l'Agrupació de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil.

Després de la desfilada militar, els Reis oferiran la tradicional recepció al Palau Reial, a la qual està prevista l'assistència de més d'un miler de convidats. Aquest any el Govern i les Forces Armades s'han bolcat en la celebració del Dia de la Hispanitat, amb una campanya institucional que remarca que és "un dia molt important per a tots" en què "compartim esforços", i nombroses activitats, entre elles l'obertura i accés gratuït a museus i casernes. Els museus gestionats pel Ministeri de Cultura obriran en el seu horari habitual de matí i amb accés gratuït. També obriran les seves portes amb accés lliure els tres museus dels exèrcits: el Museu de l'Exèrcit a Toledo, el Museu Naval i el de l'Aire a Madrid.