Totes les pistes de l'atemptat d'Ankara assenyalen a les xarxes gihadistes presents a Turquia, però el Govern islamista encara no ha indicat oficialment una sospita d'autoria concreta, a part de prometre lluitar contra tot tipus de terrorisme, incloent el kurd i el de l'extrema esquerra.

El que sí que sembla ja oficial és que l'atemptat va ser perpetrat per dos homes que es van immolar el passast dissabte entre la multitud congregada per iniciar una marxa per a la pau al país eurasiàtic. Així ho va confirmar ahir el primer ministre, Ahmet Davutoglu, en el marc d'una entrevista amb el cap de l'oposició, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, segons va assenyalar aquest últim: "M'han donat informació sobre l'atemptat; entendran que no pugui donar detalls. Em van dir que hi havia dos atacants suïcides, tots dos homes. No obstant això, no han anomenat a cap organització".

Nombrosos analistes han subratllat l'enorme similitud d'aquest atemptat amb l'ocorregut a Suruc el 20 de juliol passat, en el qual van morir 33 activistes de l'esquerra prokurda. En aquella ocasió, un jove ciutadà turc, que havia passat pels camps d'entrenament de l'Estat Islàmic a Síria, es va immolar amb una càrrega de TNT reforçada amb boles d'acer per augmentar l'efecte mortífer, exactament tal com va passar a Ankara.

La policia, fins i tot, ha pogut determinar que l'explosiu utilitzat és del mateix tipus, segons va assegurar ahir la cadena "CNNTürk". A més, i segons va informar el diari Cumhuriyet, poc abans de l'explosió es va escoltar cridar a algú "Déu és gran", com ja havia succeït a Suruc.

Acusacions de l'oposició

Basats en aquests indicis, l'esquerra va acusar ahir directament el Govern d'induir o, almenys, permetre l'atemptat, donada l'absència de mesures contundents contra l'extremisme islàmic que s'expandeix pel país. En aquest sentit, Kiliçdaroglu va demanar al primer ministre que faci dimitir o destitueixi als titulars d'Interior i Justícia per la seva incapacitat de prevenir la massacre.

Tot i que la policia turca assegura que lluita contra les xarxes de suport a l'Estat Islàmic, molts activistes assenyalen que qualsevol reunió de l'esquerra pateix més vigilància i assetjament que les activitats d'oberta captació de gihadistes, i recorden que l'autor de la massacre de Suruc tenia fins i tot antecedents policials. La policia va arrestar ahir almenys 22 persones a les províncies d'Adana, Esmirna i Konya en una batuda dirigida contra les xarxes de l'Estat Islàmic, segons va apuntar el diari Evrensel, tot i que no va concretar si l'operació té relació amb l'atemptat.