Més de 1.500 convidats van acudir ahir a Palau per saludar els Reis a la recepció oferta amb motiu de la Festa Nacional, però entre tots, el president de Ciutadans, Albert Rivera, que anava per primera vegada a aquest acte de màxim protocol, va ser l'"estrella", sens dubte.

La seva foto, en la salutació als Reis al Saló del Tron al Palau Reial, va ser una de les més esperades pels fotògrafs, que van haver d'esperar que aparegués, amb vestit negre i camisa blanca, no amb els altres polítics en actiu, sinó molt després, darrere de l'exministre Eduardo Serra.

Després, ja en el Menjador de Gala, on es va oferir un còctel a la multitud que abarrotava la sala, el polític català va poder conversar amb els Reis durant uns deu minuts, generant una gran expectació en els periodistes presents que s'afanyaven, més enllà del protocol, per esbrinar el contingut del seu diàleg.

Van ser diversos els "grupets" consecutius que Rivera, el partit del qual es beneficia d'un ascens espectacular en les enquestes, va mantenir amb els molts representants dels mitjans de comunicació que aquest any han assistit a la recepció al Palau d'Orient, però també van requerir la seva atenció molts convidats.

"Quina calor! Fa molta calor!", No parava de comentar als seus interlocutors, sotmès a un esforç que va suportar amb un permanent somriure i l'ajuda, en algun moment, d'alguna tovalló que va utilitzar per eixugar-se la suor.

La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, amb qui també va conversar, va confirmar la seva percepció que, si l'any passat el líder socialista, Pedro Sánchez, va ser l'"estrella" de la recepció, aquest any va ser Rivera; i va afegir que si Sánchez "li fa ullets" de cara a futurs pactes, ella també n'hi fa. No van faltar fotografies de grup amb Rivera, selfies amb telèfons mòbils i records fins del personal de Patrimoni Nacional que durant tot el matí va treballar per atendre els 1.500 assistents distribuïts en els salons del Palau.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va ser un dels primers a anar-se'n, ja que havia de volar a Nova York per presidir demà el Consell de Seguretat de l'ONU, i per això va parlar poc amb els periodistes.

El va acompanyar la seva dona, Elvira Fernández, i a més va comptar amb el suport del seu gabinet gairebé al complet, amb la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría i deu ministres presents, que van romandre en el còctel una vegada que ell havia marxat.

A més dels representants de les principals institucions, van passar pel Saló del Tron algunes autoritats que no freqüenten gaire el Palau, com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que no va voler comentar l'absència del líder de Podem, Pablo Iglesias, després el rocambolesc episodi de la invitació de Sarsuela que no trobava al correu electrònic.

Entre les absències, van faltar els presidents autonòmics Artur Mas, Iñigo Urkullu i Uxue Barkos, circumstància a la qual Rajoy va donar la volta en asseverar als periodistes, amb un somriure molt seu, que "els importants són els que hi són".

La proximitat de les eleccions va "contaminar" moltes de les converses dels polítics, que han aprofitat la situació per llançar els seus missatges. Encara que fos a la contra, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que insistia a tot periodista amb el qual es topava a desmentir rotundament que anés a disputar a Rajoy el lideratge del partit.

Portaveus parlamentaris, ambaixadors, empresaris, jutges, comandaments militars i de les forces de seguretat, representants d'entitats humanitàries, de la ciència i la cultura van completar la llista d'assistents a la celebració de la Festa Nacional.