Els Reis, acompanyats per les seves filles, la princesa Leonor i la infanta Sofia, van presidir ahir la desfilada del Dia de la Hispanitat, l'últim d'aquesta legislatura, que va durar una hora i deu minuts i en el qual van participar 3.400 militars i guàrdies civils.

La plaça de Neptú de Madrid va ser l'escenari de l'acte d'homenatge als que van donar la seva vida per Espanya i d'una desfilada aèria i terrestre, amb 48 vehicles i 53 aeronaus, i en la qual no va faltar el vol de la patrulla Águila dibuixant en l'aire els colors de l'ensenya nacional.

Hi van assistir el president del Govern, Mariano Rajoy, amb el seu gabinet al complet, excepte els ministres d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i d'Economia, Luis de Guindos, així com les més altes autoritats civils i militars de l'Estat.

Entre elles els presidents del Congrés, Jesús Posada, i del Senat, Pío García-Escudero, i d'altres institucions com el Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, així com líders dels partits com el socialista, Pedro Sánchez, i la dirigent d'UPyD Rosa Díez.

També van ser-hi tots els presidents autonòmics, excepte els de Catalunya, Artur Mas; del País Basc, Iñigo Urkullu; i de Navarra, Uxue Barkos. Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va manifestar el seu rebuig a la celebració del Dia de la Hispanitat. A través d'un tuit, Colau va va piular: "Vergonya d'Estat aquell que celebra un genocidi, i a sobre amb una desfilada militar que costa 800.000 euros".

També hi va assistir per primera vegada l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, qui va fer els honors de recepció a la Família Reial, juntament amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, i el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), almirall general Fernando García Sánchez.

La Família Reial va arribar a l'acte a bord d'un Rolls; El príncep Felip es va presentar amb l'uniforme de capità general de l'Armada i Letizia amb un vestit de color blau indigo o anyil.

El Rei va seguir dempeus gairebé tota la desfilada, mentre que la Reina i les seves filles van romandre la majoria del temps assegudes. Després de passar revista a les tropes i l'homenatge als que van donar la seva vida per Espanya, Felip VI va dipositar una corona de llorer en memòria dels soldats de tots els temps enquadrats en els exèrcits d'Espanya.

Tot això sota els acords de "La mort no és el final" i culminat per les pertinents salves d'artilleria i el sobrevol de la patrulla Águila, que va deixar els colors de la bandera espanyola al cel de Madrid.

La cabra de la Legió més jove

Com cada any, també va desfilar la Legió, amb el seu pas ràpid i la seva mascota, una cabra que aquest any tenia com a nom "Pablo" i amb un any d'edat és la més jove que ha desfilat en el dia de la Hispanitat, segons van informar fonts del Ministeri de Defensa.