L'arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, es va preguntar si "en aquesta invasió d'immigrants" i refugiats que segons el seu parer registra Europa "és tot aigua clara", fet pel qual va demanar prudència als governs davant el que considera "el cavall de Troia" a les societats europees. Així va respondre Cañizares després de la seva intervenció en un esmorzar del Foro Europa-Tribuna Mediterranea, després de ser preguntat per si els diferents governs i l'Església estan fent prou o el correcte amb els immigrants que arriben a l'oest d'Europa fugint de països en conflicte, com Síria.

Segons l'arquebisbe, "sembla que hi ha més gestos i propaganda" d'atenció als refugiats sirians, però "també hi ha molta realitat viva" que s'està duent a terme amb aquestes persones, tot i que "de manera prudent" perquè, segons es va preguntar : "En aquesta invasió d'immigrants, és tot aigua clara?".

"Com quedarà Europa d'aquí a uns anys, amb el que ve ara? No es pot jugar amb la història ni amb la identitat dels pobles", va asseverar, i va considerar que els gestos d'acolliment a aquestes persones "poden quedar molt bé avui", però aquestes són "realment el cavall de Troia a les societats europees".

Cañizares, que acaba de fer un any d'ofici a València, va suggerir "veure qui està darrere de tot això", alhora que va defensar, referint-se als refugiats, que "vénen perseguits molt pocs", i que són a aquests als que està acollint i atenent l'Església.

En un altre moment de l'esmorzar informatiu va afirmar, interrogat per "si la crisi justifica les retallades socials" iniciades pel Govern, que no veu actualment "més gent demanant al carrer o vivint sota un pont que abans", i va defensar que el país viu avui "una recuperació econòmica que cal reconèixer".

Va advocar per "no anar uns partits polítics contra els altres", sinó, "en temps durs i difícils" com aquest, "cal fer-ho entre tots". També va criticar que els mitjans de comunicació parlen "només" de la corrupció econòmica, quan "també hi ha corrupció ètica, i això sí que és corrupció perquè menyscaba l'ésser humà".

Per part seva, l'alcalde de València, Joan Ribó, va assegurar que Cañizares s'ha col·locat a l'"extrem dret" de la insolidaritat per les seves afirmacions. Ribó va assenyalar que aquestes declaracions del cardenal "són profundament desafortunades, insolidàries i no s'ajusten en absolut a l'esperit i la lletra del papa Francesc".

L'alcalde de València va afegir que fa la sensació que l'arquebisbe "està jugant un partit pel seu compte, sense tenir en compte les línies mestres que vénen del Vaticà". Segons va destacar, "és difícil veure un plantejament més insolidari".

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, es va dirigir de forma implícita a l'arquebisbe de València en un debat a les Corts sobre els refugiats sirians, en citar un passatge de l'Evangeli segons sant Mateu, en el qual Jesús va dir: "Perquè tenia fam, i em donàreu menjar, tenia set, i em donàreu beure, era estranger i em vau recollir, estava nu i em vau vestir, quan ho fèieu a qualsevol germà m'ho estàveu fent a mi".