El ministre de Sanitat i "pes pesat" del PP basc, Alfonso Alonso, va agafar les regnes del partit després de la dimissió d'Arantza Quiroga per intentar apagar en temps rècord l'incendi declarat en el partit per l'intent de la ja expresidenta de donar un gir a la política de "resistència" davant ETA.

En poc més de dues hores els populars bascos van solucionar aquesta crisi, que nega el PP estatal, i van col·locar al capdavant d'aquesta formació un experimentat polític, que va ser precisament qui va posar fre a l'intent de Quiroga de promoure una ponència de Llibertat i Convivència en la qual no es condemnava expressament ETA, tot i que exigia la seva deslegitimació, i que va arribar a rebre el vistiplau de Bildu.

El relleu es va resoldre en les ràpides reunions informals celebrades al Parlament basc, en què van participar els tres presidents provincials del PP basc -Alonso per Àlaba, Antón Damborenea per Bicaia i Borja Sémper de Guipúscoa- així com el vicesecretari sectorial del PP i excalcalde de Vitòria, Javier Maroto, i el dirigent alabès Javier de Andrés.

Molts pensaven que l'important paper que juga Alonso com a ministre de Sanitat li impediria assumir la presidència del partit a Euskadi, però no va ser així. Liderarà els seus companys bascos, dels quals mai s'ha allunyat, i seguirà al capdavant del Ministeri que dirigeix. Serà la primera vegada que un alabès presideixi el PP d'Euskadi, una reivindicació molt anhelada pel potent sector popular de Vitòria.

Relaxat i somrient, va comparèixer davant els mitjans al Parlament Basc ja com a candidat "consensuat" entre els dirigents regionals, que el ratificaran com a president en la Junta Directiva convocada avui a la tarda a Bilbao. Va assegurar que assumeix el càrrec amb "molta il·lusió" i va exalçar el paper "sempre valent i donant la cara" que ha jugat durant aquesta convulsió Nerea Llanos, amb la qual seguirà comptant com a secretària general.