Almenys set persones van morir i una roman desapareguda després de xocar una nau de la Guàrdia Costanera grega amb una embarcació de fusta en què viatjaven 39 refugiats, que navegava des de Turquia cap a l'illa grega de Lesbos. La guàrdia costanera va explicar que havia recuperat els cossos sense vida d'un home, dues dones i quatre nens, un d'ells un nadó.

A l'hora de tancar l'edició, la Guàrdia Costanera havia rescatat 31 persones i havia llançat una àmplia operació en la qual van participar embarcacions de l'agència de la Unió Europea Frontex. Segons les primeres investigacions, l'accident es va produir pel fort onatge i els vents que hi havia a la zona.

El naufragi es va produir un dia després que tres persones morissin en bolcar una embarcació amb 21 refugiats a bord. La guàrdia costanera va poder recuperar els cossos sense vida d'una dona, una nena i un nadó.

Un total de 276 persones van ser rescatades ahir en tres operacions a prop de les costes de les illes gregues de Lesbos, Quios i Kos, que registren el major nombre de desembarcaments de refugiats a causa de la seva proximitat amb Turquia.

En aquest sentit, la Comissió Europea (CE) va arribar a un acord amb Turquia sobre la contenció dels fluxos de refugiats cap a territori comunitari a canvi de la liberalització dels visats i ajudes de fins a 3.000 milions d'euros, segons va avançar el comissari de Política de Veïnatge, l'austríac Johannes Hahn. "Es tracta, essencialment, de col·locar les relacions amb Turquia en una nova base", va explicar Hahn després de reunir-se amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, a Ankara.

Hahn va indicar que són ara els Estats membres de la Unió Europea (UE) els que han de prendre posicions sobre aquest acord. El comissari va indicar que la negociació de la liberalització dels visats per a ciutadans turcs forma part de l'acord i que l'assumpte hauria de començar a tractar-se ja en els primers mesos de 2016. Va considerar també que encara no és possible establir el moment en què Brussel·les eliminarà aquest requisit per viatjar a la UE.

Així mateix, s'obriran nous capítols en la negociació per a l'accés de Turquia al club comunitari i els socis de la UE hauran dotar el país eurasiàtic d'una assistència econòmica d'entre 2.000 i 3.000 milions d'euros. Hahn va afegir que aquesta quantitat hauria de sortir d'aportacions dels Estats i no del pressupost de la Unió, ja que el marge de maniobra de la Comissió per disposar de fons extres no sobrepassa els 500 milions d'euros.

El responsable comunitari de Política de Veïnatge va assegurar que les primeres reaccions dels socis comunitaris respecte aquest pla d'acció pactat amb Turquia han estat positives. Per aquest acord, va explicar el comissari, Turquia acceptaria millorar al costat de la UE els controls fronterers i es comprometria a registrar els refugiats i rebre'ls de tornada des de territori comunitari. A més, les autoritats d'Ankara estarien disposades a millorar les condicions d'accés al mercat de treball dels sirians que viuen refugiats en el seu territori.

Els líders comunitaris van tractar en el seu sopar de treball l'acord provisional assolit entre la Comissió Europea i Turquia per respondre a la crisi dels refugiats. Està per veure si tots els caps d'Estat i de Govern de la UE estan disposats a donar suport a tots aquests compromisos. "Hi ha un nombre significatiu de refugiats a Turquia i per descomptat el Consell i la Comissió respondran", va assenyalar el primer ministre d'Irlanda, Enda Kenny.