L'arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, va demanar perdó "amb sinceritat i bon grau" als refugiats si les seves recents declaracions, en què es va preguntar si eren aigua clara, els han causat "algun mal", però va dir sentir-se víctima d'un linxament. Així ho va expressar el cardenal en un comunicat difós "tenint en compte les reaccions difoses en diferents mitjans de comunicació", en què dirigents polítics i ONG l'acusaven de xenòfob i insolidari per les seves declaracions.

Cañizares es va preguntar dimecres si en "aquesta invasió d'immigrants" i refugiats que segons el seu parer registra Europa "és tot aigua clara", fet pel qual va demanar prudència als governs davant el que considera "el cavall de Troia" a les societats europees.

En el comunicat d'ahir, Antonio Cañizares, que fa un any qu està al capdavant de l'arxidiòcesi de València, va defensar que aquestes persones "saben" que "aquesta no és" la seva posició i que "sempre han tingut i tindran" en ell "un germà que els acull i defensa, que comparteix la seva tragèdia".

"Aquest no és el meu pensament, mai ho ha estat, el que m'atribueixen aquests dies alguns mitjans de comunicació", va insistir, i ho va "desmentir rotundament i categòrica per servei a la veritat i justícia, i, sobretot, per amor als refugiats, perseguits o immigrants, els més perjudicats i utilitzats en aquesta polèmica".

Segons l'opinió del cardenal, el que s'ha fet, "en un veritable linxament" de la seva persona, constitueix "una manipulació" del seu pensament, paraules i cor: "Res més lluny de mi que el que se m'atribueix. Si hi ha una sensibilitat, des que sóc capellà, en la meva vida, és la meva inclinació als pobres".