Després de la publicació de la persistència del virus de l'ebola en el semen durant nou o deu mesos després de l'inici de la infecció, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que està estudiant diversos casos de pacients que, després d'haver superat la malaltia, tornen a experimentar múltiples símptomes sense saber si la causa està darrere de la persistència del virus en el seu cos.

La portaveu de l'OMS, Margaret Harris, va explicar que s'han vist diversos casos de supervivents d'ebola que "per raons desconegudes" comencen a reproduir el virus i es posen malalts. Encara que no està clar com es produeix el contagi, els casos registrats són escassos, va afegir.

No obstant això, Harris va assenyalar que, de moment, "no s'ha documentat cap cas d'una persona que s'hagi infectat de nou". El que sí que estan fent, va relatar, és treballar "amb un grup ampli de supervivents per entendre quines són les seves necessitats", perquè estan veient que tenen símptomes causats "per la persistència del virus en algunes parts del cos". "Volem donar-los la millor cura, i part d'aquesta cura és investigar si aquests símptomes estan causats per la persistència del virus en llocs com els ulls o els testicles", va assenyalar. Per això, va afegir, hi ha "un gran estudi en marxa que ens proporcionarà les respostes".

"Síndrome post ebola"

Aquests símptomes variats serien el que s'ha definit com la "síndrome post ebola", les manifestacions comunes del qual, tal com va assenyalar Fernando Almazán, viròleg del CSIC, són "insomni, dolors crònics, caiguda del cabell i fins i tot problemes a nivell hormonal".

Segons va relatar Luis Enjuanes, viròleg del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, el virus de l'èbola "pot romandre en llocs de l'organisme on la renovació del líquid és molt lenta i la circulació de la sang és molt limitada". Aquests serien, per exemple, "els globus oculars, els testicles, el sistema nerviós central, el líquid amniòtic i les glàndules mamàries". De fet, va apuntar, se sap que "al voltant del 20% dels africans afectats pel virus de l'ebola que tenien una càrrega viral molt alta tenen problemes de visió".

D'altra banda, després que aquesta setmana es coneguès que una infermera britànica es va tornar a contagiar del virus, ahir es va divulgar que s'han detectat dos nous contagis de la malaltia a Guinea.