Tres palestins amb edats d'entre els 16 i els 18 anys van morir ahir abatuts per forces de seguretat i un colon en tres successos que Israel va assegurar ser nous intents d'apunyalament a Jerusalem Est i Hebron. Els incidents s'emmarquen en l'espiral de violència a la zona que ahir complia la 17a jornada i que s'ha cobrat la vida de 7 israelians i 40 palestins, almenys setze morts en atacs i agressions frustrades, entre els quals s'expliquen episodis puntuals en què les versions són contradictòries.

L'últim dels casos es va produir ahir a la ciutat cisjordana d'Hebron, on una palestina de 17 anys -segons mitjans locals palestins- va morir tirotejada per una agent de la Guàrdia de Fronteres israeliana a la qual havia ferit lleument amb arma blanca, va informar la Policia d'Israel. El succés es va registrar a mig matí als voltants d'una base de la Guàrdia Fronterera i la família de la suposada atacant va dir a l'agència Maan que les autoritats israelianes els van informar que la seva filla va morir després d'apunyalar una soldat.

Era el segon atac que tenia lloc a Hebron, després que a primera hora un civil israelià, identificat com un colon per mitjans locals, disparés i matés un palestí que suposadament havia tractat d'apunyalar-lo a la ciutat cisjordana. L'Exèrcit va indicar que "un palestí va intentar apunyalar un vianant israelià a Hebron. El civil va respondre disparant a l'atacant".

Un vídeo difós a xarxes socials mostra el que semblen ser moments després que es produís l'incident, en què el colon, vestit de blanc, apunta amb una pistola el palestí, envoltat per soldats israelians mentre està estès a terra i movent-se, encara amb vida. L'agència Maan va precisar que el mort era un noi de 18 anys i que el succés es va produir al carrer Shuhada, principal a la ciutat d'Hebron i controlada per l'Exèrcit israelià.

Poc després d'aquest succés es va produir un altre apunyalament frustrat en una colònia jueva de Jerusalem Est, on un sospitós palestí va intentar apunyalar efectius de seguretat que li van donar l'alto per inspeccionar-lo, agressió que va acabar amb la mort de l'atacant i un agent israelià ferit lleument al braç, d'acord amb la policia. El suposat autor de l'atac tenia 16 anys i residia a la població palestina de Yabel Mukaber. La portaveu de la Policia israeliana, Luba Samri, va assegurar que el nou intent d'apunyalament en l'assentament israelià de Jerusalem Est es va poder evitar gràcies a la col·laboració d'un ciutadà que va alertar les forces de seguretat, que van emprendre la recerca del sospitós.

"Després de la seva recerca el van localitzar i es van acostar a inspeccionar-lo i demanar-li la documentació", va precisar Samri, i va afegir que en aquest moment l'adolescent va treure un ganivet i va aconseguir malferir un dels agents abans de ser abatut.

El Centre Palestí per als Drets Humans, amb seu a Gaza, que no recull l'últim succés ocorregut a Hebron i considera víctimes tots els palestins abatuts per forces israelianes des de principis de mes, va xifrar en 39 els morts, 8 menors i dones, i en 1.231 els ferits, entre ells 166 menors i 20 periodistes.

Mentre la violència segueix, en el terreny polític Washington va cridar les parts a rebaixar la tensió.