Mariano Rajoy ha intentat fer grup entorn seu després d'una setmana nefasta per al partit i a només dos mesos de les eleccions generals. El PP va preparar un acte amb magnificència en què Rajoy va exposar el grau de compliment del programa electoral amb el qual va concórrer fa quatre anys i va aconseguir el suport majoritari de l'electorat. Però tenia altres objectius. El primer, insuflar ànim entre els seus, molt tocats per les enquestes desfavorables i per episodis interns que han aprofundit en el seu desànim, com les duríssimes paraules de José María Aznar sobre el partit, les declaracions sorpresa del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el seu enfrontament amb el titular d'Exteriors, José-Manuel García-Margallo, o la crisi del PP basc, que s'ha tancat amb la sortida d'Arantza Quiroga i el seu relleu per Alfonso Alonso.

El segona objectiu era mostrar davant l'electorat una imatge de cohesió interna, en un moment en què qualsevol gest de divisió pot provocar la pèrdua de vots. Les eleccions catalanes van suposar un fort cop per al PP que va venir acompanyat per enquestes cada vegada més desfavorables mentre el partit veia com l'expectativa de vot de Ciutadans pujava com l'escuma després de col·locar-se com a primera força no nacionalista a l'autonomia.

Les crítiques d'Aznar

No va ajudar gens que l'expresident Aznar fes una dura anàlisi destacant que el PP està davant el seu "pitjor escenari possible" de cara al 20 de desembre o advertint que Ciutadans amenaça de prendre-li la primacia del centredreta.

El ministre d'Hisenda també va revolucionar els populars quan es van publicar al diari El Mundo unes declaracions en què Cristóbal Montoro lamentava que companys de partit "s'avergonyissin" de ser del PP o defensava la seva gestió, destacant que "es pot mesurar" amb dades.

Des de l'entorn de Montoro asseguren que el que pretenia el ministre era estimular, "donar canya" al seu partit i recordar a tots que cal treure pit de la gestió econòmica que ha portat Espanya a la recuperació, i també buscava defensar Mariano Rajoy com a artífex i líder del Govern que l'ha fet possible, davant de qualsevol veu -externa o internacional- que pensi a qüestionar-ho.

Sigui quin sigui l'objectiu buscat, la veritat és que a molts populars els ha costat digerir aquestes declaracions que no veuen oportunes en un moment en què al partit, com destacava un veterà diputat, li surten problemes "a tot arreu". En qualsevol cas, el ministre no s'ha sortit del discurs que utilitza en cada acte polític el propi president del Govern, centrat sempre en les reformes i la millora econòmica.

Centrat, en definitiva, en el balanç, com va fer la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, presentant al Congrés les cent lleis més rellevants de la legislatura, en un acte que, no obstant això, no li va sortir al PP tan bé com esperava, ja que va rebre els retrets de l'oposició per utilitzar el parlament per a un esdeveniment que van considerar electoralista.

I encara que des de l'Executiu la consigna sigui "gestió, gestió i gestió", al PP es busca com manejar en precampanya i campanya qüestions no menors, com el temut avenç de Ciutadans. No hi ha res pitjor en la proximitat d'unes eleccions que veure un partit desunit, així que el que els convé és unir-se, com a mínim fins al 20 de desembre.