Els magistrats Carmen Lamela i Juan Francisco Martel van acordar l'admissió a tràmit de les recusacions plantejades per evitar que els seus companys Concepción Espejel i Enrique López jutgin el cas Bárcenas sobre la caixa B del PP per afinitat ideològica amb aquest partit.

En sengles escrits, que encara no entren a dirimir si hi ha o no objecte de recusació (fonamentalment si hi ha pèrdua d'imparcialitat), els dos instructors acorden sol·licitar la mateixa prova que ja va ser aprovada en els expedients de recusació contra López i Espejel perquè siguin apartats del tribunal que ha de jutjar el cas Gürtel.

Per això, es limiten a dirigir-se a la Sala Penal perquè incorpori en aquests nous expedients la documentació, ja aportada en el cas Gürtel, de la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), del PP, relativa als certificats de les taules rodones, cursos o conferències en els quals hagin participat els dos recusats i les quantitats percebudes per això.

Igual que ja va passar en les recusacions de Gürtel, Lamela i Martel rebutgen prendre declaració a la secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal, i l'exministre Federico Trillo, en haver explicat ja els dos recusats en els seus respectius informes oposant-se a la recusació la relació que hagin pogut tenir amb ells.

Martel per part seva també s'oposa a demanar certificació de l'assistència de l'exministra Ana Mato al Consell de Ministres en què es va nomenar Enrique López magistrat del Tribunal Constitucional, càrrec del que va dimitir després d'un incident de trànsit, i el mateix diu en relació amb la votació que va fer l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta com a parlamentari per al seu nomenament com a vocal del CGPJ.

Tampoc veu necessari Martel demanar al PP certificat de determinats articles periodístics publicats en certs mitjans o per internet, «davant la no necessitat i inutilitat d'aquesta documentació als efectes aquí examinats».

Els dos escrits dels instructors s'eleven ara a la Sala Penal, i una vegada rebut l'informe de la Fiscalia Anticorrupció sobre el fons de la recusació, es nomenarà un nou instructor perquè decideixi si hi ha indicis de falta imparcialitat, el que serà debatut davant el ple de la Sala Penal.

Aquesta és la segona recusació a què tots dos s'han d'enfrontar, ja que també estan recusats perquè siguin apartats del tribunal que ha de jutjar el cas Gürtel Època I.