Espanya i els EUA signen un acord per a la rehabilitació de Palomares

Kerry assegura que el seu país està compromès a mantenir la relació «amb una Espanya forta i unida»

20.10.2015 | 07:23

Espanya i els EUA van signar a Madrid una declaració d'intencions per assolir al més aviat possible un acord per procedir a la rehabilitació de l'entorn de Palomares (Almeria) i el trasllat de les terres contaminades reparant així un «error» gairebé 50 anys després de l'accident radioactiu.
El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, van signar aquest memoràndum d'entesa, en una visita a Espanya en què el cap de la diplomàcia nord-americana va afirmar que el seu país està compromès a mantenir «una relació amb una Espanya forta i unida».
En una jornada amb una atapeïda agenda, després de reunir-se diumenge amb García-Margallo, Kerry va parlar amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i va ser rebut al Palau de la Zarzuela pel rei Felip VI, amb qui va constatar les bones relacions entre els dos països i va analitzar les perspectives de la cooperació bilateral i assumptes de l'agenda internacional.
Abans d'abandonar Espanya, el secretari d'Estat dels EUA va mantenir una trobada a la base de Torrejón de Ardoz amb el líder socialista, Pedro Sánchez.
Palomares, que manté radioactivitat des de 1966 a causa de la caiguda accidental de diverses bombes nuclears d'un avió nord-americà, era un dels principals punts de l'agenda. Quan està a punt de complir-se el 50 aniversari d'aquell accident, Espanya i els Estats Units van signar una declaració que posa el punt d'inici per negociar un acord al més aviat possible que permeti rehabilitar al màxim Palomares i l'empaquetat, trasllat i emmagatzematge de les terres contaminades en un emplaçament adequat als Estats Units.

Dos països «aliats»
«És el símbol de l'amistat entre els dos països, que són aliats i socis que confien l'un en l'altre, l'altre en l'un», va dir García-Margallo. Kerry, per part seva, va assenyalar que aquest acord «formarà un nou camí per poder arribar al sanejament» de Palomares.
També en clau nacional, va afirmar que els EUA estan compromesos a mantenir «una relació amb una Espanya forta i unida» en ser preguntat si un canvi de Govern en les properes eleccions podria perjudicar les relacions entre els dos països.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema