El president del Congrés, Jesús Posada, ha cridat a l'ordre el portaveu d'ERC a Madrid, Joan Tardà, per haver fet servir el català i el basc a la tribuna de l'Hemicicle. Tardà ha volgut rebatre d'aquesta manera la tesi de la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, sobre el fet que a l'Estat es garanteixen els drets lingüístics de tots els ciutadans. PP i UPyD han acordat un text transaccional que previsiblement permetrà que l'últim ple de la legislatura aprovi una moció de Rosa Díez a favor "sobre l'oficialitat del castellà com a llengua comuna espanyola".

Tarda ha iniciat el seu discurs llegint en català l'article 3.1 de la Constitució que estipula que "el castellà és la llengua espanyola oficial de l'Estat" que "tots els espanyols tenen el deure de conèixer i el dret a utilitzar".

El president del Congrés l'ha tallat per advertir-lo que "no pot utilitzar el català si no el tradueix". "Vostè ha de parlar en castellà", ha dit Posada, que l'ha cridat a l'ordre perquè "aquesta és la norma, i no una altra".

El diputat d'ERC encara ha aprofitat per acomiadar-se del diputat del PNB, Emilio Olabarría -que abandona el Congrés- en basc.

Ha rebatut d'aquesta manera la tesi de la portaveu d'UPyD, que ha defensat al ple del Congrés l'ús del castellà "sense cap tipus de restricció" a Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Galícia, i al País Basc i Navarra perquè es compleixi sense excepcions l'article 3 de la Constitució.

"El govern ha d'actuar per a l'aplicació de les lleis i per evitar que es violin", ha afirmat Díez, que ha assegurat que l'ús del català, el gallec i l'euskera està garantit per als bilingues, però el castellà no per a la resta.