L'Audiència Nacional ha rebutjat excarcerar l'etarra malalt de sida Ibon Iparagirre, que compleix condemna per l'explosió d'un cotxe bomba a Ondarroa (Biscaia) ocorregut el setembre de 2008 i que, segons recorda el tribunal, es nega a medicar-se per combatre la seva malaltia.

La defensa d'Iparagirre va interposar un recurs davant la Sala Penal de l'Audiència a la negativa del jutge de vigilància penitenciària a alliberar-lo, però el tribunal ho rebutja ara i confirma la seva obligació de complir la pena malgrat la seva malaltia.

Iparagirre va ser detingut el març de 2014 a la localitat biscaïna de Gizaburuaga per complir la seva condemna pendent de 299 anys de presó, imposada per la Sala Penal de l'Audiència Nacional per l'explosió del cotxe bomba i que va ser confirmada pel Tribunal Suprem.

En aquell moment estava en llibertat provisional per la seva malaltia -està condemnat per altres delictes-, però quan el Suprem va confirmar la sentència per l'atemptat d'Ondarroa, l'Audiència Nacional va ordenar la seva detenció tenint en compte l'elevada quantia de la pena i la gravetat de els delictes.

Tractaments alternatius

Des que va ingressar a la presó, l'etarra s'havia mantingut mèdicament estable gràcies al tractament amb retrovirals, destacava el jutge de vigilància penitenciària quan va rebutjar la seva excarceració. El jutge afirmava llavors que l'etarra evolucionaria d'aquesta manera en el cas que no abandonés voluntàriament la medicació, tal com ha fet per aplicar altres tractaments alternatius, els quals fins al moment no han agreujat la seva malaltia.

Per altra banda, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme Covite va presentar una denúncia contra 76 presos i expresos d'ETA per utilitzar documentació falsa per accedir a estudis universitaris amb l'objectiu d'aconseguir beneficis penitenciaris.

Covite va explicar que aquests 76 persones van presentar documents falsos per poder inscriure's en carreres de la Universitat del País Basc (UPV-EHU) i de la UNED, gràcies al que alguns d'ells van aconseguir reduir gairebé a la meitat el seu temps d'estada a la presó.

Entre els denunciats hi ha el coordinador de Sortu a Guipúscoa, Joxean Agirre, de qui Covite assegura que va fer l'examen de selectivitat el 2001, deu anys després de començar els seus estudis universitaris.