Els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016 van superar el seu darrer tràmit al Congrés i van quedar definitivament aprovats gràcies a la majoria absoluta del PP davant del rebuig i les crítiques de l'oposició, que va qualificar els Comptes de «no creïbles» i «electoralistes» i va recordar que hauran de ser actualitzats pel Govern que es formi després del 20-D. Els Pressupostos van encarar el seu últim pas parlamentari amb la votació de les esmenes incorporades al Senat en una sessió que va comptar amb la presència de diversos membres del Govern, entre els quals hi havia la vicepresidenta de l'Executiu.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va intervenir en el Ple, però va destacar que els Comptes de 2016 són els de la recuperació, tot afegint que a les eleccions generals del 20 de desembre els ciutadans decidiran si volen que Espanya segueixi creixent i creant ocupació.

El debat va estar marcat per les crítiques generalitzades de l'oposició, que va qualificar els Pressupostos d'«electoralistes», «no creïbles» i «falsos», alhora que es va fer ressò de les advertències que des de la Comissió Europea (CE) s'han llançat sobre possibles incompliments del dèficit públic per al 2015 i 2016. El dictamen emès per la CE demana a Espanya prendre mesures per evitar que el dèficit del conjunt de les administracions públiques es desviï al 4,5% del producte interior brut aquest any, davant del 4,2% previst pel Govern, i fins i tot alerta que podria arribar al 3,5% el 2016, en comptes del 2,8% marcat per l'Executiu.

«Descansin en pau els últims Pressupostos del senyor Rajoy», va afirmar el diputat socialista Antonio Hernando, que va afegir que el dictamen de la CE és el «certificat de defunció» d'uns Comptes que estan «caducats» i «liquidats» i que haurà de modificar el proper govern.

«Irresponsabilitat política»

La representant d'Unió, Contxita Tarruella, va dir que els Pressupostos són «purament electoralistes» i suposen una «greu irresponsabilitat política», mentre que el diputat d'Esquerra Plural Joan Coscubiela va assegurar que la legislatura «no podia acabar de pitjor manera», amb uns Comptes que neixen morts i que són «els més falsos de la història de la democràcia».

En canvi, el portaveu del PP al Congrés Rafael Hernando va defensar uns Comptes que es basen en el «gran canvi que s'ha produït a Espanya» en els últims quatre anys i que ha portat la societat espanyola de la «desesperació» a la «il·lusió».

Els Comptes de l'Executiu per al 2016 preveuen un sostre de despesa de 123.394.000 d'euros, un 4,4% menys que el 2015. Preveuen, entre d'altres aspectes, la devolució del 50% que quedava de la paga extra de 2012 suspesa als funcionaris i la revalorització del 0,25% de les pensions.

En el seu pas pel Congrés i el Senat, l'oposició ha carregat contra el Govern per haver ignorat la pràctica totalitat de les esmenes presentades per la resta dels grups.

Diversos diputats van aprofitar el debat per acomiadar-se de la cambra, entre ells el president del Congrés, Jesús Posada, que va dir que ha estat «un honor» i «un plaer» presidir el Congrés, i com a anècdota el responsable de Compromís Joan Baldoví va mostrar un cartell amb el lema «Adéu PP».