L'Audiència Nacional ha rebutjat desbloquejar un compte de l'extresorer del PP Luis Bárcenas per pagar 300 euros del seu IRPF de 2014, ja que l'imputat «ha donat mostres evidents de tenir capacitat econòmica» i a més no seria legal que pagués a Hisenda amb diners «d'origen dubtós».

En una interlocutòria, la secció quarta de la sala penal desestima la pretensió de Bárcenas de disposar d'aquests diners, ja que els jutges consideren que té capacitat d'accedir a fons i «en aquesta ocasió també podria fer front a l'obligació de pagar els seus impostos sense necessitat d'acudir al desbloqueig dels comptes bancaris intervinguts».

L'extresorer té tots els seus comptes bloquejats i els seus béns embargats per ordre judicial per garantir que pugui pagar les quantitats a les que podria ser condemnat com a responsabilitat civil en el judici del cas Gürtel, que està pendent de fixar data.

Els magistrats creuen que precisament en aquesta fase judicial, amb la investigació de l'anomenada primera època de Gürtel conclosa i en espera de judici, és convenient continuar amb l'embargament dels seus béns «fins que el judici s'hagi celebrat i s'hagi dictat sentència ferma».

Fins a aquell moment, creuen els jutges, «no es podrà conèixer l'origen dels fons embargats i és obvi que, mentre hi hagi un dubte raonable sobre la seva il·licitud, no seria legal que en un procediment judicial s'acordés fer front als pagaments a Hisenda amb un patrimoni d'origen dubtós».

El setembre passat, l'Audiència ja va rebutjar una altra petició de l'extresorer respecte els seus comptes, en aquest cas de disposar de 600 euros al mes per a despeses personals i aliments, i va argumentar la seva negativa en què després de la seva sortida de presó ha tingut diners per marxar de vacances a Baqueira i pagar altres despeses.

Per altra banda, la Fiscalia Anticorrupció veu acreditats els dubtes sobre la imparcialitat dels magistrats Enrique López i Concepción Espejel per jutjar el cas Gürtel pels seus vincles amb el PP en els informes de les seves recusacions, un assumpte que tractaran en ple els jutges de l'Audiència Nacional el dia 30.

En els seus informes sobre els dos jutges, les fiscals de Gürtel consideren avalada la relació de tots dos amb el PP tenint en compte les proves practicades, i conclouen demanant al ple que valori si «un observador objectiu tindria raons per dubtar de la imparcialitat» dels magistrats.