La jutge d'Instrucció número 9 de Madrid, Esperanza Collazos, ha arxivat la causa oberta contra l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa per la compra del City National Bank of Florida, per la qual l'exbanquer va arribar a ingressar a la presó en dues ocasions.

«Val a dir, categòricament, que no hi ha perjudici econòmic, ni per als socis, ni dipositaris, ni compte-partíceps o titulars de béns, valors o capital que administrin de Caja Madrid», destaca la magistrada en la seva interlocutòria, que el sindicat Manos Limpias recorrerà, descartant així que es fes amb un sobrepreu de 450 milions.

Després de «les moltes diligències que han estat practicades» la jutge ordena el sobreseïment, ja que «les actuacions acrediten» que Blesa, la seva mà dreta Ildefons Sánchez Barcoj i l'exdirectiu Rafael Sánchez-Lozano no van cometre delictes societaris ni d'administració deslleial.

Collazos ha pres aquesta decisió tot i que el juny passat l'Audiència Provincial de Madrid va ordenar que la investigació seguís endavant per la necessitat de demostrar si els imputats havien generat amb aquesta actuació «menyscaptes directes, importants i econòmicament quantificables a la societat espanyola».

Amb Blesa com a president, Caja Madrid va anunciar el 2008 la compra del 83% del City per 927 milions de dòlars, posteriorment va anar a una ampliació de capital en la qual va posar 100 milions de dòlars i finalment es va fer amb el 100% de l'entitat després d'aportar altres 207 milions de dòlars.

En total Caja Madrid va acabar pagant 1.234 milions de dòlars pel banc nord-americà, uns 833 milions d'euros.

Per a l'acusació exercida per Manos Limpias, aquesta operativa va ser irregular perquè Caja Madrid va pagar el triple del valor de mercat de l'entitat nord-americana i es va fer en el moment menys adequat, a més que considerava que es va fer de forma fraccionada per eludir el control de la Comunitat de Madrid.

Aquests van ser els arguments que van portar l'anterior instructor del cas, Elpidio José Silva, a empresonar en dues ocasions Miguel Blesa a la primavera de 2013, en una instrucció que va suposar la seva expulsió de la carrera judicial, confirmada pel Tribunal Suprem.

No obstant això, la seva successora creu que totes les proves practicades demostren que els administradors de Caja Madrid «van actuar dins el límit de les seves funcions», com reflecteixen les actes de diferents reunions.